Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Elbocsátották a rendőrt, aki agyonlőtt egy fekete férfit Atlantában

Létrehozva:

Kirúgták a rendőrt, aki agyonlőtt egy afroamerikai férfit pénteken az egyesült államokbeli Atlantában, társát pedig áthelyezték – jelentette a helyi sajtó hétfőn.

A rendőrség közzétette az intézkedésről készített felvételt. Ezen az látható, hogy az igazoltatott, Rayshard Brooks nevű férfi több mint 40 percen keresztül együttműködő magatartást tanúsít: beismeri, hogy korábban, lánya születésnapi ünnepségén fogyasztott alkoholt, néhány pohárral, és beleegyezik a szonda megfújásába is. Hirtelen azonban megváltozik az addig teljesen nyugodt helyzet, amikor megpróbálják megbilincselni a 27 éves férfit. Dulakodás kezdődik, és Brooks kicsavarja az egyik rendőr kezéből a Taser elektromos sokkolót, majd

megpróbál elfutni, mire az egyik rendőr, Garrett Rolfe agyonlövi.

Rolfe elmondása szerint Brooks futás közben visszafordult, és célba vette a sokkolóval, amit a közelben lévő biztonsági kamera felvétele is megerősíteni látszik.

Keisha Lance Bottoms, Atlanta polgármestere korábban leszögezte, hogy nem tartja igazoltnak a lőfegyver használatát, vannak olyanok is ugyanakkor, akik szerint a helyzet nem ennyire egyértelmű.

Andy Harvey szakértő az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy egy másodperc tört része alatt megváltozhat a helyzet a hasonló rendőri intézkedések során. „Az őrizetbe vétel megkezdésekor dől el, hogy az érintett együttműködik vagy ellenáll” – emelte ki.

A két fehér rendőr ellen belső eljárás indult, a szervnél 2013 októbere óta dolgozó Rolfe-t elbocsátották, míg társát, a mindössze másfél éve szolgáló Devin Brosnant adminisztrációs munkakörbe helyezték át.

Erika Shields rendőrfőnök a történtekre tekintettel még a hét végén lemondott.

A Fulton megyei kerületi ügyészség közlése szerint Rolfe ellen akár már a hét közepén vádat emelhetnek.
A pénteki incidens egy Wendy’s gyorsétteremnél történt, amelyet aztán szombaton ismeretlenek felgyújtottak. A hatóságok 10 ezer dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak fel a tettes kézre kerítése érdekében. Aznap, majd vasárnap is tüntetések voltak a városban, a hatóságok csaknem negyven embert őrizetbe vettek.

Az eset tovább szította az Egyesült Államokban már három hete tartó tüntetéshullámot, amelyet egy afroamerikai férfi, George Floyd halála váltott ki, aki egy brutális rendőri intézkedésben vesztette életét május 25-én Minneapolisban. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink