Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Amerikai forrong, Trump a hadsereget élteti

Létrehozva:

A hadsereg „maradandó” szerepét emelte ki az Egyesült Államok Katonai Akadémiáján szombaton tartott beszédében Donald Trump amerikai elnök, aki az elmúlt hetek ország szerte zajló rasszizmusellenes tüntetései közepette a közrend védelmezőjének szerepében lépett fel.

A New York melletti West Point akadémia végzős évfolyamának tartott beszédében Donald Trump azt mondta, „az önök közösen vállalt küldetése, hogy megvédjék országunkat, védelmezzék népünket, és továbbvigyék a szabadság és egyenlőség tradícióit, amelyek biztosításáért annyian áldozták életüket”.

A Fehér Ház és magas rangú katonai vezetők között az elmúlt hetekben feszültség alakult ki a fegyveres erők amerikai földön való bevethetőségének kérdésében. Trump többször is azzal fenyegetett, hogy katonákat vezényel azoknak a tüntetéseknek a megfékezésére, amelyek azután robbantak ki, hogy egy minnesotai intézkedés során, rendőri kegyetlenkedés következtében életét vesztette George Floyd fegyvertelen afroamerikai férfi.

A Floyd halála nyomán kirobbant tiltakozások résztvevői az Egyesült Államokban máig fennmaradt rasszizmus és a rendőri brutalitás felszámolását követelik, s bár sokan felszólították az elnököt, hogy helyezkedjen egyértelmű álláspontra a rasszizmus elítélése ügyében, ő megszólalásaiban a „közrend” helyreállítását sürgette, s ez a kifejezés Twitter-bejegyzéseinek visszatérő elemévé vált.

Szombati beszédében Trump azt mondta, az Egyesült Államok kivételességét „intézményeinek a pillanatnyi indulatokkal és előítéletekkel szembeni maradandósága adja. Amikor viharos időket élünk, amikor rögös az út, az számít a legtöbbet, ami állandó, időtlen és örök”.

Az országban hónapok óta tomboló koronavírus-járvány miatt az akadémia 1100 végzős hallgatójának az eseményt megelőzően két heti karanténba kellett vonulnia – jelentették amerikai médiumok, köztük a CNN hírtelevízió és a The New York Times című lap. Egyes megszólalók bírálták Trumpot, mondván, hogy politikai haszonszerzést szolgáló megjelenésével kockára tette a kadétok egészségét.

A republikánus párti elnök beszédében azt is kijelentette, hogy országa „véget vet a végtelen háborúk korszakának, s annak helyébe Amerika létfontosságú érdekeinek világosan megfogalmazott védelme lép”.

Megjegyezte, hogy az amerikai fegyveres erőknek nem feladata sem más nemzetek újjáépítése, sem „olyan, távoli országok ősi konfliktusainak megoldása, amelyekről sokan még csak nem is hallottak”. „Nem vagyunk a világ rendőrei” – tette hozzá.

Washington az elmúlt hónapokban terveket vázolt fel arra, hogy a közeli jövőben kivonja katonáit a világ több térségéből is, így Afganisztánból, Irakból és részben Németországból. Ez utóbbi elképzelés értelmében a Pentagon 9500 amerikai katonát vonna ki a Németországban tartósan állomásozó 34 500 katonából, ami ellenállást váltott ki még a republikánus törvényhozók között is. Múlt héten a kongresszus 22 republikánus tagja fordult Trumphoz, arra figyelmeztetve őt, hogy az Európában állomásoztatott erők jelentős csökkentése Oroszország érdekeit szolgálná, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeinek rovására.

 

Legnépszerűbb cikkeink