Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Index: Még nem látszik a statisztikákon, hogy megnőtt volna a válások száma a karantén miatt

Létrehozva:

Idén áprilisban és májusban nem nyújtottak be több bontópert a bíróságokra, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Egyelőre nem igazolódott be, hogy a karantén miatt többen válnak, mint korábban.

Idén áprilisban 2203, májusban 1839 bontóper indult, ami összevetve a tavaly áprilisi (2327) és májusi (2503) adatokkal nem növekedést, hanem inkább csökkenést mutat – közölte az Országos Bírói Hivatal. Az OBH válaszában arra is emlékeztetett, hogy egy bontóper elsőfokon átlagosan 163 napig tart.

Az Indexnek több ügyvéd is azt állította: a karantén miatt jóval több a válóperes ügye, mint a karantén előtti időszakban. Ráadásul külföldön is hasonló tapasztalatokról számoltak be az ügyvédek.

  • Ezt jósolta az egyik legismertebb válásokkal foglalkozó brit ügyvéd, Fiona Shackleton is.
  • A CNBC például még március végén azt írta, hogy a brit ügyvédek a válási ügyek megugrására számítanak a karantén lejárta után.

A CBNC cikke utalt arra is, hogy

a nyaralások és a karácsonyi időszak után is megugranak a válások.

Pszichológusok és szociálpszichológusok véleménye szerint is egy pozitív és egy negatív következménye lehet a karanténnak:

több gyermekáldás, de több válás is lehet a bezártság miatt.

Az OBH statisztikai azonban rácáfolnak erre, persze az is igaz, hogy korai még ítéletet mondani, hiszen áprilisban/májusban még Magyarországon karantén volt (Pest megyében és vidéken május elejétől oldották fel a kijárási korlátozást, Budapesten pedig május 18-ától). Márpedig az OBH-tól kikért statisztikák azt mutatják, hogy hány bontóper indult a bíróságokon. Egy bontópert megindítani nem egyszerű feladat, és nyilván ehhez először ügyvédhez kell fordulni, ami szintén időbe telik.

Valós képet arról, hogy a karantén növelte-e a válások számát, valójában csak 2-3 hónap elteltével kaphatunk. (Index)

Legnépszerűbb cikkeink