Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egyre szabadabban, karanténba kerülés nélkül utazhatunk

Létrehozva:

A hazánkkal szomszédos országokból visszatérve már nem kell hatósági házi karanténba vonulni. Románia kivétel.

„A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésére szolgáló alkalmazás aktív felhasználóinak száma 783, és összesen 9187 karantén van érvényben” – közölte Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs csütörtöki online tájékoztatóján. Beszámolt arról is, hogy hatósági házi karantén elrendelése nélkül lehet már átlépni minden szomszédos országból Magyarországra, illetve Horvátország esetében ez péntektől lesz igaz.

A Romániából hazatérő hazánkfiai viszont csak akkor úszhatják meg a hatósági házi karantént, ha Bulgáriából jöttek haza keleti szomszédunkon át.

A március 11-én elrendelt veszélyhelyzet miatt azonban közel három hónapon át nem volt sok választása azoknak, akik külföldről jöttek vissza. Akiknél a belépéskor elvégzett egészségügyi vizsgálat során felmerült a gyanú, hogy megfertőződhetettek a koronavírussal, azoknak kijelölt karanténba kellett menniük. Akik egészségesnek bizonyultak, azoknak 14 napot hatósági házi karanténban kellett tölteniük.
Mint annak a magyar-amerikai családnak, akik épp a koronavírus járvány idején költöztek haza az Amerikai Egyesült Államokból a Nógrád megyei Pásztóra. A famíliának két gyerekkel kétszer kellett nekivágniuk az utazásnak, mivel az amerikai állampolgárságú férjet New Yorkban még a repülőgépre sem engedték fel.

A bezártságot sokan rosszul viselték.

A járványügyi szabályok megszegése miatt március 12-e és május 15-e között 30 049 ember kapott pénzbüntetést, amelyből 1,1 milliárd forint folyt be az állam kasszájába. Ez Pintér Sándor azon válaszából derült ki, amit a jobbikos Lukács László György kérdésére adott az országgyűlésben.

A járványügyi helyzet javulásával, május végétől elkezdődtek a lazítások, és a Szerbiából, illetve a Szlovéniából hazautazóknak már nem kellett hatósági házi karanténba menniük. Június eleje óta pedig azok a magyarok is mentesültek a kéthetes bezártság alól, akik Ausztriából, Csehországból, Németországból és Szlovákiából jöttek vissza.

Már szabadon beléphetnek hozzánk az osztrák, szlovák, cseh, valamint a német állampolgárok, és ugyanez vonatkozik az odautazó magyarokra is.

Emellett azoknak sem kell karanténba vonulniuk, akik Lengyelországban, Koreában vagy Japánban üzleti úton voltak.

Amennyiben valaki olyan országból érkezik, amelynél még fennáll a karantén-kötelezettség, de mentesülni akar alóla, akkor méltányossági kérelmet nyújthat be a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyetteshez.

Emlékezetes, Dzsudzsák Balázs diplomáciai mentesség vagy egyedi engedély miatt úszhatta meg a karantént. A Magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányát a miniszterelnök fotója buktatta le, hogy idő előtt hagyta el a karantént. Dzsudzsákot különgéppel hozták haza Dubajból, akkor derült ki, hogy diplomata útlevele van.

Hogy szomszédos államok és Németország után miként történhetnek majd a karantén-feloldások, megkérdeztük az Operatív Törzstől és a Belügyminisztériumtól is, de a kért időpontig nem küldték meg válaszukat.

Legnépszerűbb cikkeink