Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

L. Simon: A színházaknak azért nem jut a támogatásból, mert nem is voltak nyitva

Létrehozva:

L. Simon László az ATV Egyenes beszéd című műsorában magyarázta el mi alapján osztják szét az ötmilliárdos kulturális támogatást.

A múlt héten megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, ami szabályozza, hogy a kormányzat több mint ötmilliárd forintos kulturális támogatásából mely szervezetek vagy csoportok milyen mértékben részesülnek. L. Simon László aFidesz országgyűlési képviselője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: ezt az ötmilliárd forintot részben állami szervezetek között osztják szét, amelyek ezután tovább osztják azt. Az összeg egy viszonylag jelentős részét – mintegy 1,5 milliárd forintot – öt állami szervezet, az Operaház, a Szépművészeti Múzeum, a Hagyományok Háza, a Nemzeti Múzeum és a Zeneakadémia kapja.

Kérdésre válaszolva L. Simon kifejtette, hogy a színházaknak ugyan kiestek az elmaradt előadásokból befolyó bevételei, de épp ezért jelentő kiadásaik sem voltak, a színészek közalkalmazottként ugyanúgy megkapták a bérüket ez alatt az időszak alatt is, a szabadúszók pedig vállalkozóként kaphattak adókedvezményt.

Mint elmondta a védekező intézkedéseinek köszönhetően viszonylag gyorsan újra lehet majd nyitni a nyári színházakat – így augusztus 20-ig csak a nagy fesztiváloknak kell elmaradniuk.

Legnépszerűbb cikkeink