Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Titokban homokot árul Észak-Korea Kínának

Létrehozva:

Évente akár 22 millió dolláros bevételük is származik a tiltott és titkolt ügyletből. 

Furcsa hajóforgalmat vettek észre Észak-Koreánál – írja a CNN. Több mint 100 hajó gyűlt össze az ország partjainál, ami azért keltette fel az érdeklődést, mivel Észak-Korea fővárosát Phenjant azzal vádolják, hogy a nyílt tengeren hajóról hajóra adnak el szenet és más, nagy mennyiségű árut, hogy így kerüljék ki a vámtisztviselőket, akik hatályba léptethetik az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit. Ezek az akciók több tíz milliót jelentenek Kim Jong Unnak.

Azért, hogy ne legyenek feltűnőek, általában diszkréten, pár hajóval intézik az adás-vételt, most viszont egy 279 hajós akció történt a tengeren. Ám  nem fegyvereket, szenet, vagy kábítószert szállítottak a hajókon,

hanem homokot.

Ez önmagában ártalmatlannak tűnhet, viszont az ENSZ 2017 decemberében elfogadott határozata szerint Észak-Korea nem kereskedhet kővel vagy földdel. A mostani eset a nemzetközi jog megsértésének minősül.

Vizsgálatok szerint Phenjan egymillió tonna homokot küldött külföldre 2019 májusától az év végéig. Az ENSZ nyomozói úgy gondolják, hogy Észak-Korea tavaly legalább 22 millió dollár bevételre tett szert a homok exportjából.

Azt is észrevették, hogy a Kínának köze volt az akcióhoz, ugyanis néhány hajón megjelent a kínai zászló, míg más hajóknak kínai nevük volt. A több tonna homokot pedig Kína különböző kikötőibe szállították. Ezeket az információkat azonban még nem gondolták elég megalapozottnak ahhoz, hogy lépjenek az ügyben.

A műholdas képek viszont azt mutatták, hogy Észak-Korea vizein, a tenger mélyéről, kotrókkal hozták fel a homokot, ami már elég bizonyítéknak tűnik. Észak-Korea viszont nem válaszolt nyilvánosan az állításokra.

A homok fontos a beton, az üveg és az elektronikai eszközöket működtető processzorok gyártásában is. A különböző gyártási folyamatok miatt évente 50 millió tonna homokot használnak fel, aminél csak a vízfogyasztás nagyobb. Kína pedig a világ egyik legnagyobb homokfogyasztója.

Legnépszerűbb cikkeink