Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kifizette óriási bírságát a Facebook és a Booking a Gazdasági Versenyhivatalnak

Létrehozva:

A két érintett határidőn belül fizette be az 1,2 milliárd, illetve 2,5 milliárd forintos bírságát, de mindkét cég a bíróságon vitatja a GVH döntését.

Mielőtt a bírságról beszélt volna, Rigó Csaba, a GVH elnöke arról számolt be a novekedes.hu portálnak adott interjújában – amit az MTI szemlézett -, hogy a GVH június 5-én ágazati vizsgálatot indított a műsorszolgáltatói piac működése kapcsán, különösen az árazási gyakorlatokra figyeltek, mivel úgy tűnik, hogy a kisebb műsorterjesztők drágábban jutnak a tartalmakhoz, amiért eleve versenyhátrányból indulnak a nagy cégekkel szemben.

Az ágazati vizsgálat még nem jelent konkrét versenyjogi vizsgálatot vagy eljárást, de ha lezárul, akkor javaslatokkal tudnak élni a piaci szereplők és akár a jogalkotó felé is – tette hozzá. Az elnök bejelentette azt is, hogy eddig 4 eljárást indítottak olyan cégekkel szemben, amelyek a járványhelyzetet arra használták, hogy a fogyasztók megnövekedett hiszékenységét termékeik megtévesztő módon történő értékesítésére használják fel.

A Facebook és a Booking.com bírságáról elmondta, hogy mindkét cég befizette. A Facebook esetében az ingyenesség mint a szolgáltatás egyetlen mérvadó tulajdonságának hangsúlyozása elegendő volt ahhoz, hogy ez megtévesztő fogyasztói tájékoztatásnak minősüljön. A Booking.com-ról hozott döntést pedig a szállásadók pozitív elismerése igazolta vissza, ami mutatja, hogy ténylegesen torzulásokat tud létrehozni egy agresszív értékesítési módszer a piacokon, ezért fontos ezek megfékezése.

Legnépszerűbb cikkeink