Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Brüsszel szerint a szabad és független média kulcs a járvány elleni védekezésben

Létrehozva:

Vera Jourová bizottsági alelnök nemcsak a nemzeti konzultációról beszélt ma, hanem a független és szabad média és a járványügyi védekezés kapcsolatáról is.

A koronavírus-járvány miatti válság rávilágított arra, hogy a szabad és független média, amely megbízható, ellenőrzött információkat szolgáltat, hozzájárul az életek megmentéséhez és a hamis információk terjesztésének visszaszorításához, ezért az Európai Unió fokozza a független média és újságírók politikai és gyakorlati támogatását – közölte Vera Jourov, az Európai Bizottság alelnöke szerdán, írja az MTI.

A kormányok segítsék a sajtó munkáját

Vera Jourová a koronavírussal kapcsolatos álhírekről készített bizottsági jelentés bemutatásakor elmondta, a brüsszeli testület felszólítja az EU-tagállamokat: fordítsanak fokozott figyelmet arra, hogy az újságírók biztonságban végezhessék munkájukat. Az unió növelni fogja az unión belüli és azon kívüli országok civil társadalmi szereplőinek, a független médiának és az újságíróknak nyújtott segítségét, csakúgy mint a sajtószabadság megsértésének nyomon követéséhez és a biztonságosabb médiakörnyezet előmozdításához nyújtott támogatását – szögezte le.

Beszélt arról is, hogy a koronavírus-világjárványt a hamis vagy félrevezető információk hatalmas áradata kísérte, ideértve bizonyos szereplők azon kísérleteit, hogy befolyásolják az uniós vitákat és a döntéshozatalt, illetve megkárosítsák az unió polgárait.

A külföldi szereplők és egyes unión kívüli országok, különösen Oroszország és Kína célzott befolyásolási műveletekbe és félretájékoztatási kampányokba kezdett az unióban és világszerte a koronavírussal összefüggésben – mondta Jourová.

„A külföldi befolyás és a dezinformáció hatékonyabb kezelése érdekében tovább kell fokozni a tagországok közötti és a nemzetközi együttműködést a dezinformáció ellen és az európai társadalmak ellenálló képességének növelése érdekében” – fogalmazott a cseh biztos.

A közösségi média felelőssége is nagy

A főként online felületeket használó csalók sok fogyasztót megtévesztettek annak érdekében, hogy túlárazott, hatástalan vagy veszélyes terméket vásároljanak. Ezért az Európai Unió azt akarja, hogy a közösségi média platformjai tegyenek többet a világjárványhoz kapcsolódó egészségkárosító csalásokkal és összeesküvés-elméletekkel szemben. A bizottság azt javasolja, hogy a platformok készítsenek havi jelentéseket, amelyek részletesebb adatokat tartalmaznak a hiteles tartalmak népszerűsítésére, valamint a koronavírussal kapcsolatos félreinformálás és reklámozás korlátozására irányuló tevékenységeikről.

Azt hangoztatta, hogy a válság megmutatta, miként kezeli az EU – és demokratikus társadalmai – a dezinformáció jelentette kihívást. Leszögezte, a véleménynyilvánítás szabadságának és a demokratikus vitának a biztosítása központi szerepet foglal el az álhírekre adott válaszlépések között. Az Európai Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a tagállamok által a koronavírussal összefüggésben hozott rendkívüli intézkedéseinek uniós jogra és értékekre gyakorolt hatását.

Jourova a nemzeti konzultációról is beszélt, szerinte a kormány nem ír igazat benne, de a konzultáció legitim formája a társadalom megkérdezésének.

Legnépszerűbb cikkeink