Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az utolsó fióka is elpusztult a gemenci feketególya-fészekben

Létrehozva:

Forrás: Ökoturisztikai Központ Gemenc/Facebook

Egy ország drukkolt a fiókáknak, korábban a webkamera üzemeltetőit is hibáztatták a fiókák pusztulásáért.

„Június 5-e és 8-e között minden nap folyamatosan többször is kapott táplálékot a fióka. Tegnap nem látogatta meg szülő a fészket, bár napközben nem látszott rajta az elgyengülés, az egyedül maradt fióka tegnap este és az éjszaka folyamán többször elázott, hajnalra erősen legyengült és elpusztult” – tették közzé az Ökoturisztikai Központ Gemenc közösségi oldalán. A központ korábban több kritikát kapott a fészekben kibontakozó dráma webkamerás élő közvetítéséért, aztán pedig pont a közvetítés felfüggesztéséért is.

A Gemenc Zrt. évek óta közvetíti a fekete gólyák fészkében történő eseményeket, a közvetítést nemcsak a szakemberek, hanem széles nagyközönség is nyomon követheti. Idén azonban az aszály miatti élelemhiány ahhoz vezetett, hogy a többihez hasonlóan a webkamerával felszerelt fészek fiókái is legyengültek, egy fióka magától pusztult el, egyiküket a gólyapár ölte meg. A webkamera követői közül sokakat felkavartak a látottak, és nemtetszésüknek adtak hangot, illetve a Gemenc Zrt. szakembereinek beavatkozását sürgették.

Erre a központ úgy válaszolt, hogy a beavatkozással több kárt okoznának, mint amennyit megelőznének.

A mozgóképek közvetítését viszont a nézői érzékenységre való tekintettel felfüggesztették, azóta állóképekkel illusztrálva, szövegesen ismertetik, mi történik a fekete gólyák fészkében. Legutóbb így szólt a beszámoló:

„Az utóbbi napokban egyre nehezebben tudja a megfelelő élelmet biztosítani a Gemencen fészkelő közel 40 feketególya-pár a fiókáknak. Az aszályos tavasz, a dunai árvíz hiánya Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében nehéz helyzetbe hozta a madárvilágot. Ezt a nehéz helyzetet tapasztalhatják azok is, akik figyelemmel kísérik a gemenci bekamerázott feketególya-fészek internetes közvetítését. A Gemenc Zrt.-hez beérkező nézői jelzések egyértelművé tették, hogy sokak nem tudják elfogadni, lelkileg feldolgozni a természet rendjének valóságát. Ezért az erdőgazdaság úgy döntött, hogy az internetes közvetítést megszünteti, ugyanakkor a szakemberek számára a természettudományos kutatást továbbra is biztosítja, a kamerák által közvetített képeket továbbra is rögzíti. […] A Gemenc Zrt. számára a tudományos kutatás és a természetvédelem szabályai az irányadók, ezért mindenképpen betartja a be nem avatkozás elvét. Most sem tesz kivételt, hiszen nemcsak a bekamerázott fészekben lehetnek válságos helyzetben a fiókák, hanem Gemencen mindenhol. Az előző években többször is szomorú és fájdalmas események történtek a bekamerázott gemenci feketególya-fészekben. Mindezek az erdészeket, az ornitológusokat, a természetvédelmi szakembereket és az érdeklődőket is lelkileg megérinthették. Érthető módon ez a belső feszültség arra késztet, hogy azonnali mentőakció során nyújtsunk segítséget a fokozottan védett madaraknak. Érzelmeink ezt diktálják, azonban be kell látni, hogy ezzel nagy kárt okoznánk a gólyáknak, hiszen a háborítatlanságot igénylő fekete gólyák számára már nem lenne biztonságos hely többé a fészek környezete, ezért könnyen elhagynák a területet.”

A kamera lekapcsolása hasonló indulatokat kavart, mint azelőtt a be nem avatkozás, a Gemenc Zrt. munkatársai azonban hősiesen állták a hozzászólók rohamát, több ízben is türelmesen elmagyarázva a döntésük mögött álló környezetvédelmi indokokat.

Security Check Required

No Description

 

 

 

Legnépszerűbb cikkeink