Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

34 év után lezárták az Olof Palme-gyilkosság nyomozását: a gyilkos 20 éve meghalt

Létrehozva:

Olof Palme (bal) svéd miniszterelnök 1971-ben / Fotó: Bert Verhoeff/Anefo/Wikipedia

Svédország egykori miniszterelnökének ügyére szerdán tett pontot a rendőrség.

A fő gyanúsított, Stig Engstrom húsz évvel ezelőtt meghalt. Olof Palmét a nyomozás eredménye szerint ő lőtte le 1986. február 28-án Stockholm belvárosában, miután Palme kijött egy moziból a feleségével – írja az MTI.

Krister Petersson, a gyilkossági ügyben folytatott nyomozás vezetője elmondta, hogy Engstrom hamar a bűntény egyik lehetséges gyanúsítottjává vált, de mivel 2000-ben elhunyt, nem lehet vádat emelni ellene. Számos szemtanú egykor olyan személyleírást adott a menekülő gyilkosról, amely éppen illett Engstromra, mások viszont határozottan állították, hogy nem látták őt a helyszínen. Engstrom maga azt állította, hogy ott volt a gyilkosság helyszínén, még beszélt is Palme feleségével és a kiérkező rendőrökkel, sőt megpróbálta újraéleszteni az áldozatot. A történetét a hatóságok gyanúsnak ítélték meg, és egy idő után lehetséges gyanúsítottként kezdték el kezelni.

Olof Palme felesége, Lisbet Palme megsebesült a férje elleni támadás során. Az asszony vallomása alapján a gyilkosság miatt el is ítéltek egy férfit, Christer Petterssont, akit Lisbet Palme a gyilkosként azonosított a nyomozás során. Az ítéletet azonban később megsemmisítették, mert a rendőrség nem tudott semmiféle más bizonyítékot felhozni Pettersson ellen, így a Palme-ügy azóta is megoldatlan maradt.

Több mint száz ember neve merült fel lehetséges gyanúsítottként a gyilkossági ügyben, amely körül számos összeesküvés-elmélet is keringeni kezdett: felmerült külföldi hatalmak, illetve a svéd rendőrségen belüli jobboldali szimpatizánsok közrejátszása is, de az sem kizárt, hogy egy magányos lövöldöző végzett a liberális baloldali elkötelezettségű egykori kormányfővel.

Legnépszerűbb cikkeink