Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Észak-Korea megszakítja a két elnök és a két hadsereg közötti forródrótot Dél-Koreával

Létrehozva:

Minden kapcsolatot meg akarnak szakítani a határon röplapozó aktivisták miatt.

Phenjan, Észak-Korea fővárosa az elmúlt napokban számos heves kirohanásban azzal fenyegetőzött, bezárja a Dél-Koreával közös összekötő irodát és más közös vállalkozásokat – írja az MTI. Ennek oka, hogy aktivisták a phenjani rezsimet bíráló röplapokat terjesztenek a két ország határán, észak-koreai területen.

A kiadott közlemény szerint ennek fényében Dél-Koreát ellenségnek kell tekinteni legalábbis Észak-Korea legmagasabb rangú vezetői, közte az ország vezetőjének húga, Kim Jo Dzsong, valamint Kim Jong Csol, a Koreai Munkapárt alelnöke szerint.

Az irányváltás első lépéseként Észak-Korea lezárja a Korea-közi összekötő iroda távközlési vonalait, akárcsak a két ország hadserege és a két ország elnöke közötti „forródrótokat”.

Ezt a Korea-közi összekötő irodát 2018-ban hozták létre Kim Dzsong Un és Mun Dzse In dél-koreai elnök három csúcstalálkozójának eredményeként. Az iroda január vége óta ideiglenesen zárva tart a koronavírus-járvány miatt.

Daniel Wertz, az amerikai székhelyű, Észak-Koreával foglalkozó Nemzeti Bizottság nevű testület képviselője a Twitteren azt írta, hogy a távközlési vonalakra leginkább egy válság közepette van szükség, Észak-Korea éppen ezért „vágja el” ezeket, mert így akar feszült hangulatot kelteni. Bár ez Phenjan elkoptatott játéka, ennek ellenére nagyon veszélyes.

A hivatalos bejelentés láthatóan visszalépést jelent a kapcsolatokban, miközben erőfeszítések történnek, hogy Észak-Koreát rábírják nukleáris programjának feladására, cserébe az ellene hozott nemzetközi szankciók feloldásáért.

A két Korea jogilag még mindig hadban áll egymással, mert az 1950-53-as koreai háború csak tűzszünettel zárult.

Legnépszerűbb cikkeink