Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Erdogan és Trump telefonon kötött néhány megállapodást

Létrehozva:

Erdogan és Trump / Forrás: The White House/Wikipedia

De a beszélgetés tényét kikotyogó török elnök részletekről nem beszélt.

Erdogan egy tévéinterjúban beszélt arról, hogy egyeztettek Donald Trumppal, megállapodásokat is kötöttek, de arra nem tért ki, hogy pontosan milyen egyezségek születtek – írja az MTI. Annyit azonban elmondott, hogy „a líbiai átmeneti folyamatról folytatott beszélgetésüket követően új korszak kezdődhet Törökország és az Egyesült Államok között.”

Korábban a török államfő hivatala egy közleményt adott ki arról, hogy Erdogan és Trump megállapodott, folytatják a szoros egyeztetést Líbiával kapcsolatban. Erdogan a tévéinterjúban azt is mondta, hogy a Líbiában kialakult helyzetet megvitatja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta egymással rivalizáló fegyveres milíciák harcolnak minél nagyobb területek ellenőrzéséért. A konfliktust az utóbbi hónapokban tovább bonyolította külföldi hatalmak beavatkozása.

A nemzetközileg elismert líbiai egységkormánynak nyújtott török segítség lehetővé tette, hogy megváltozzon a hatalmi erőegyensúly az észak-afrikai országban. Ennek következtében a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kormány hadserege visszafoglalhatta a főváros, Tripoli repülőterét, valamint erőfölénybe került az ország keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar csapataival szemben.

 

Legnépszerűbb cikkeink