Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A Kormányhivatal megakadályozta, hogy hajléktalanszálló nyíljon a budapesti Városházán

Létrehozva:

Műemléki épületben, régészeti lelőhelyen, vegyes városközponti terület építési övezetben található, ezért nem kapott engedélyt.

Nem nyithat Karácsony Gergely a Városháza műemléknek nyilvánított épületében hajléktalanszállót, miután Budapest Főváros Kormányhivatala elutasította a Fővárosi Önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét, írja a kormányhivatali közlemény, amit az MTI-nek juttattak el.

A kormányhivatal szerint az épület műemlék, valamin turisták által látogatott világörökségi övezetben fekszik, és kiemelten védett régészeti lelőhely része.

„Mindezeken túl Belváros-Lipótváros Kerületi Építési Szabályzata szerint a Városháza vegyes városközponti terület építési övezetben található, ahol a szabályzat szerint szállás funkció nem helyezhető el, így hajléktalanszálló sem létesíthető, és erre a meglévő épület, illetve épületrész rendeltetése sem módosítható.”

Illetve a kormányhivatal szerint „az elmúlt években sikeresen felépített és rekordokat döntő magyar turizmus szempontjából sem szerencsés a főpolgármester ötlete”.

Karácsony Gergely azután határozott a városházi hajléktalanszálló létrehozásáról, hogy a Fidesz tiltakozott az ellen, hogy Csepelen nyissanak ilyet a koronavírus járvány problémáinak kezelése érdekében.

Legnépszerűbb cikkeink