Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Meghalt Kő Pál szobrászművész

Létrehozva:

Kő Pál
Forrás: Wikipedia

A szomorú hírt a nemzet művészének fia, Kő Boldizsár tudatta a Facebook-oldalán.

Hat nappal 79. születésnapja után, 80. életévében távozott a Kossut-díjas művész. Perespusztán született, eredetileg Pataki Lajos néven. Fiatal korában festőnek készült, ám, miként egy 2015-ben a Szabad Földnek adott interjúban mondta: „Arról álmodtam, hogy világhírű festő leszek. Ebből mára annyi maradt, hogy néha kifestem a szobraimat. Amelyik képem nem tetszett az édesanyámnak, azt kijavította, például hattyút festett bele, hogy szebb legyen.”

1963-ban felvették a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ettől az évtől kiállításokon is részt vesznek művei. A ’70-es években pop-art stílusú, színesre festett szobrokat készített, később visszanyúlt a népi fafaragás hagyományaihoz.

A Kő Pál által készített Szent István király szobor a Gellért-hegyen / Forrás: Wikipedia

Életművében kiemelkedik a mohácsi történelmi emlékhely rendezési koncepciója és a vatikáni Magyarok Nagyasszonya kápolna kődomborművei. Egyik legismertebb alkotása a Gellért-hegyi Szent István-szobor.

Az MTI azt írja Kő Pálról, hogy Munkácsy- és Prima Primissima-díjjal is kitüntették, egyszerre volt a szobrászművészetben újító és több ezer éves kézműves hagyományok virtuóz folytatója.

Kő Pál a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt, az MMA saját halottjának tekinti.

Fia, Kő Boldizsár által közzétett gyászhírt itt olvashatják:

Legnépszerűbb cikkeink