Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Közeleg a kötelező NAV-regisztráció határideje

Létrehozva:

Július 1-jével nagyot fog változni a világ, a legtöbb vállalkozó személynek és cégnek eddig az időpontig be kell kötnie magát a NAV-hoz.

Július 1-jével minden vállalkozónak be kell kötnie magát a NAV-hoz, írja az Index. A határidő csak azokra nem vonatkozik, akik csak magánszemélyeknek vagy külföldieknek számláznak, de ilyen nagyon kevés lehet. Amúgy mindenkire: több százezer egyéni vállalkozóra, katásra, adószámmal rendelkező magánszemélyre, egyesületekre, alapítványokra.

Az érintetteknek regisztrálnia kell a NAV rendszerébe, és egy NAV-álló számlázó programba is be kell jelentkeznie, ilyenből most három van. A regisztráció a cikk szerint nem egyszerű, informatikus és könyvelő segítség is elkelhet hozzá, anélkül többórás is lehet a folyamat.

Aki elmulasztja a határidőt, később 200 vagy 500 ezer forint bírsággal is sújtható.

Aki 500 ezer forintnál nagyobb áfatartalmú számlát állít ki, annak 1, aki ennél kisebbet, annak 4 napon belül jelentenie kell a NAV-nak – itt 2 hónapos türelmi idő lesz a bírságolás, de nem a regisztráció tekintetében. Az új rendszerrel a kézzel írt számla adminisztrációja olyan bonyolult lesz, hogy nem fogja megérni használni, jósol a cikk.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink