Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

5 milliárddal segíti a kormány a korlátozások miatt hátrányt szenvedő kulturális szférát

Létrehozva:

Javarészt kormányközeli vezetésű intézmények oszthatják szét a pénzeket, és kapott azért a Magyar Művészeti Akadémia is 200 milliót még működési költségre. Kapnak pénzt a hangszerjavítók, cirkuszosok, kottakiadók is. 

5 milliárd forintot ad a kormány a kulturális élet szereplőinek a járvány miatti kárenyhítés jegyében, erről jelent meg rendelkezés a Magyar Közlönyben.

A Magyar Nemzeti Múzeum és az Operaház 300-300 millió forintot kap,
A Szépművészeti Múzeum 400 milliót
A Hagyományok Háza 250 milliót
A Zeneakadémia 150 millió forintot.

Az Magyar Művészeti Akadémia 150 millió forintot kap, hogy kortárs műalkotást vásárolhasson „közösségi tér megújítása céljából”, 1 milliárdot kap a Nemzeti Filmintézet színházak és színészek támogatására.

Az Operaház kap még 533 milliót az Opera Mentőöv Programra, a zeneműkiadók és kottakiadók veszélyhelyzet miatti kárait pedig egy 100 milliós keretösszeg enyhíti. De a hangszerkészítők és hangszerjavítók kárát is enyhíti egy 60 milliós összeg. A komolyzenészek elmaradt fellépéseit pedig egy 200 milliós keretösszeg fogja kompenzálni.

A szabadúszók és kulturális mikrovállalkozók 400 millióból enyhíthetik a káraikat.

De az MMA is kap 200 milliót működési költségre még.

Kulturális műhelyek és vállalkozások megmaradását segíti 250 millió forint. Az utazó cirkuszok 50 millióból enyhíthetnek a káraikon.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) könyveket vásárolhat nagycsaládosok, egyszülősöknek 100 millió forintért, ez a kiadóknak enyhítés. Ugyancsak a PIM kompenzálhat könnyűzenészeket 100 millióból, a könnyűzenei iparban dolgozókat 50 millióból, klubokat pedig 80 millióból.

A közművelődési műszaki szakemberek segítésére 400 millió forintos keretösszeget költhet el az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft.

Legnépszerűbb cikkeink