Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem titkolózhat tovább a büntetés-végrehajtás

Létrehozva:

A váci börtön (képünk illusztráció) / Forrás: Shutterstock

Jogerősen pert nyert a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával (BvOP) szemben.

A pert a szakutasítások nyilvánossága érdekében indított – tudatta a jogvédő szervezet a honlapján. Az MHB azért indított pert a fogvatartottak életét meghatározó szakutasítások megismerésére, mert azok 2018 áprilisa után lekerültek a BVOP honlapjáról.

2018 tavaszán figyelt fel arra a Magyar Helsinki Bizottság, hogy a BVOP honlapjáról levették az összes szakutasítást, amelyek többsége korábban nyilvános volt. Ezek szabályozzák a börtönök mindennapi életét, például a fogvatartottak elhelyezését, ellátását, szállítását, a csomagküldést, a munkáltatást vagy éppen a telefonálást. Meghatározzák, hogyan kell a fegyelmi eljárást lefolytatni és milyen fegyelmi büntetések szabhatóak ki, hogyan szállítják a fogvatartottakat, de azt is, mi a módja a szelektív szemétgyűjtésnek a börtönökben – hangsúlyozták az MHB részéről.

Megjegyezték, hogy az országos parancsnoki szakutasítások nem csak a fogvatartottaknak és a börtönszemélyzetnek fontosak, de az elítéltek családjainak és ügyvédjeinek is. Nagy volt körükben a tanácstalanság. Némileg hasonló volna a helyzet, ha az önkormányzatok egyik napról a másikra eltüntetnék a honlapjukról például az ügyfélfogadási rendet vagy a helyi építésügyi szabályokat. Talán a legsúlyosabb problémát a börtönöknél a Központi Házirend titkosítása jelentette.

A Magyar Helsinki Bizottság először adatigényléssel próbálta kikérni a „nyilvánosságukat vesztett” szakutasításokat. A BvOP azonban nem adta ki azokat. „Teljesen abszurd indoklással tagadták meg a közadatokat, mondván, azok „döntés meghozatalát megalapozó adatnak minősülnek”. A gyakorlat szerint döntés-előkészítő irat lehet például a belső használatra szánt munkaanyag, tervezetek, levelek, de semmiképpen sem egy olyan szabály, amely 18 ezer fogvatartott mindennapi életét határozza meg.”

Ezt követően fordult bírósághoz a jogvédő szervezet 2019. március 8-án azzal, hogy a BvOP 15 napon belül adja ki az összes szakutasítást. „Az országos parancsnokság azzal állt elő, hogy azok kiadása veszélyeztetné a börtönök rendjét és működését” – szólt a büntetés-végrehajtás válasza. „Majd a BvOP a tavaly szeptemberi tárgyaláson azzal rukkolt elő, hogy a szakutasítások jelentős részét újra feltöltötte a honlapjára. Még így is maradt azonban 15, amelyet nem volt hajlandó kiadni. A Magyar Helsinki Bizottság azonban ragaszkodott ezeknek a szakutasítások megismeréséhez is” – áll a közleményben. Első fokon a bíróság a helsinki bizottságnak adott igazat.

A bíróság a másodfokú, jogerős ítéletében sem találta indokoltnak a BvOP titkolózását. „A közfeladatot ellátó szervek esetében – ilyen a BvOP is – az Alaptörvény a nyilvánosságot, az átláthatóságot tette fő szabállyá, attól csak törvényben meghatározott esetekben lehet eltekinteni. De mivel a szakutasítások a bíróság szerint sem tekinthetők egyes ügyekben felhasznált ún. „döntés-előkészítő jellegű adatoknak” (mert valójában általános szabályozók), és a megismerésük a bíróság szerint sem jelent kockázatot semmilyen szempontból, így arra kötelezte a BvOP-t, hogy 15 napon belül adják ki azokat” a jogvédő szervezetnek.

Legnépszerűbb cikkeink