Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Békés ellenállássá alakultak az Egyesült Államokbeli tüntetések

Létrehozva:

Fotó: Johnny Silvercloud - Shutterstock.com

Egyre kevésbé erőszakosak a megmozdulások, de könnyen elhozhatják a járvány második hullámát.

Tizedik éjjel virrasztanak a tüntetők az Egyesült Államok utcáin George Floyd halála miatt. A hatóságok Washingtonban, New Yorkban és Kalifornia több városában is kijárási tilalommal próbálták megakadályozni a tüntetéseket, sikertelenül. Az erőszakot viszont sikerült megfékezni: a hét elejére jellemző összecsapások péntekre békés demonstrációkká alakultak, és a fosztogatások is abbamaradtak. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy teljesült a tüntetők két kívánsága: súlyosbították a Derek Chauvin elleni vádat, és vádat emeltek a másik három jelen lévő rendőr ellen is. „Az apukám megváltoztatta a világot” – mondta Floyd hatéves lánya, Gianna egy Instagram-videóban.

Csütörtökön egy kirívó erőszakos eset történt: Buffaloban egy rendőrcsoport a földre vitt egy 75 éves tüntetőt, aki fejsérülést szenvedett, és erősen vérzett. Buffalo polgármestere azt írta a Twitterre, hogy felzaklatták a felvételek. A 75 éves férfi állapota stabil, de súlyos.

Az Egyesült Államok tisztifőorvosa szerint a tömeges tüntetéssorozat elhozhatja a koronavírus-járvány második hullámát az országba. Az USA jelenleg a leginkább érintett ország több mint 110 ezer halálesettel, és a világ aktív fertőzötteinek több mint harmada, 1 millió 100 ezer ember is itt él. A szintén súlyosan érintett Nagy-Britanniában – ahol 40 ezer áldozatot szedett eddig a járvány – hasonló tömeges megmozdulást szervez a Black Lives Matter mozgalom. Sadiq Khan, London polgármestere a 2 méteres távolságtartásra és a maszkviselésre figyelmeztette a tüntetőket.

Május 25-én, hétfőn este egy hamis húszdolláros miatt riasztotta a rendőröket egy minneapolisi bolti eladó. A kiérkező rendőrök egyike, Derek Chauvin a gyanúsított George Floyd nyakára térdelt, és közel kilenc percig nem eresztette. Floyd az utolsó három percben már nem adott életjelet magáról. Jövő hétre tömeges megemlékezést szerveztek Floyd emlékére Houstonban, korábbi lakhelyén.

Legnépszerűbb cikkeink