Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kövér László és Trianon100: Erősödik a nemzetünket fenyegető veszély

Létrehozva:

Nemzeti önazonossághoz való jogról szóló politikai nyilatkozatot terjesztett be a kormány a parlament elé Trianon 100 éves évfordulójára emlékezve. Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök tartott egy-egy beszédet  a parlamenti emlékülésen.

Csütörtökön, a Trianonra emlékező parlamenti ülés során megkezdték a nemzeti önazonosság védelméről szóló, kormánypárti képviselők által benyújtott politikai nyilatkozat vitáját.

A vita során Kövér László expozét mondott, melyben úgy fogalmazott: „a trianoni diktátum által a magyarságnak okozott tragédia nemcsak nemzetközi szerződésekkel többször megpecsételt és lezárt történelmi múlt, hanem velünk együtt élő folyamatos jelen, ami nem kívánt esetben megismétlődő jövővé is válhat”.

A múltat megváltoztatni nem tudjuk, csak annak legfájóbb következményein kísérelhetünk meg változtatni, de erre akkor van esély, ha tanulunk a múltból.

A nemzetünket fenyegető veszély nem múlt el, sőt erősödik,

mondta Kövér.

A házelnök szerint Trianon is mutatja, súlyos ára lehet, ha nem figyelünk arra, mi zajlik körülöttünk. Szerinte az is tanulság, a nemzetközi porondon szövetségesek nélkül nem lehet sokra jutni.

Kövér László kiemelte: a nyilatkozat ezért fordul felhívással a szomszédos országok parlamentjeihez és kormányaihoz, az EU intézményeihez és az ENSZ-hez is, hogy a nemzeti önazonossághoz való jogot tegyék közösen az egyetemes emberi jogok részévé.

Száz évvel ezelőtt Magyarország gyászolt, emlékeztetett Áder János, hiszen egyetlen magyar sem tudta feldolgozni a veszteséget, a megaláztatást, a törvénnyé tett törvénytelenséget. Elkerülhető lett volna a világháború, ki és miért felelős? – tette fel a kérdéseket.

„Mi tiszteletet adunk a szomszédainknak, de azt kérjük, ők is tiszteljenek minket és az országukban élő magyarokat” – mondta az államfő. „Mi tiszteletet adunk a Magyarországon élő nemzetiségeknek, és azt szeretnénk, ha ők is tisztelettel fordulnának felénk. Amit a nagyhatalmak elrontottak, nekünk kell kijavítanunk. Ha így teszünk, a trianoni átok lekerül rólunk”.

Legnépszerűbb cikkeink