Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

New York kormányzója a rendőrséget tette felelőssé a tüntetéseken tapasztalt erőszak és a fosztogatók miatt

Létrehozva:

Először fordult elő, hogy Cuomo különbséget tett a tüntetők, illetve az erőszakosan fellépők és fosztogatók között – adta hírül az MTI.

A kormányzó „jobb munkára” szólította fel New York rendőrségét, leszögezve, hogy véleménye szerint keddre virradóra a rendőrök nem léptek fel hatékonyan a fosztogatók és általában a vandálok ellen. „Csalódott és dühös vagyok azért, ami az éjszaka történt. Ezek a fosztogatók, a bűnözők mindenkinek ártanak” – hangoztatta Cuomo, és hozzátette: „a protestálókat meg kell különböztetni a fosztogatóktól”. Közölte, hogy New York városában meghosszabbítják a kijárási tilalmat, segítve ezzel a rendfenntartó erők munkáját. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

a kijárási tilalom nem a tüntetők ellen szól.

A demokrata párti politikus kifejtette, hogy ezekben a napokban több probléma összemosódik: a koronavírus-járvány, a békés tüntetések sora és a fosztogatások. Szerinte azonban el kell választani egymástól ezeket az ügyeket, és mindegyik külön választ, illetve intézkedéseket igényel.

A békés tüntetőket Cuomo a támogatásáról biztosította. Mint fogalmazott: ezek az emberek „jobb Amerikát akarnak”
New York város rendőrségének vezetője, Dermot Shea bejelentette, hogy

a rendőrség biztosítani fogja, hogy „ne bűnözők uralják a várost”.

  • Bill de Blasio, a város polgármestere pedig – utalva a keddre virradóra a rendőrök ellen elkövetett támadásokra – azt hangsúlyozta, hogy „bárki, aki rendőrre támad, mindannyiunk ellen intéz támadást”.

Wiliam Barr igazságügyi miniszter közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: „jelentős előrehaladás történt a szövetségi főváros rendjének helyreállításában”. A tárcavezető azt ígérte, hogy még több erőforrást biztosítanak a rendfenntartó erők számára az erőszak elleni küzdelemhez mind Washingtonban, mind a környékén.

Közben több hollywoodi színész és énekes is tiltakozott részben a rendőri erőszak, részben a tüntetéseken megnyilvánuló erőszak, részben pedig Donald Trump amerikai elnök politikája ellen. A rendőri erőszak ellen tiltakozók között van például

  • Jamie Foxx,
  • Arnold Schwarzenegger,
  • John Cusack,
  • Jennifer Lopez.

Katherine Heigl színésznő arról írt az egyik közösségi portálon, hogy reményei szerint az örökbe fogadott kislánya, aki afroamerikai, már egy fajgyűlölettől mentes világban él majd. Taylor Swift és George Clooney Donald Trumpot bírálta.

Az amerikai töntetésekről és annak hátteréről szóló cikkeinket itt olvashatják el:

Rasszista gyilkosság kavart port Amerikában

Tüntetések kezdődtek Minneapolisban, ahol rendőri brutalitás végzett egy afroamerikaival

Letartóztatták a minneapolisi afroamerikait megfojtó rendőrt

Az afroamerikai George Floyd halála miatt tüntettek, valaki közéjük lőtt, egy ember meghalt

Valamint keddi, digitális lapszámunkban is írtunk az eseményekről.

Legnépszerűbb cikkeink