Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Meghalt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye

Létrehozva:

Göntér Mária Zsuzsanna életének 97. évében, családja körében hunyt el.

A néhai köztársasági elnök özvegyének haláláról a család nevében Gulyás András titkárságvezető, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke – tájékoztatta az MTI-t szerdán.

Göncz Árpádné, leánykori nevén Göntér Mária Zsuzsanna 1923. november 16-án született Győrben, Göncz Árpáddal gimnazista éveik alatt ismerkedtek meg, és 1947. január 14-én házasodtak össze Budapesten. Hatvannyolc évet éltek együtt.

Göncz Árpádné az elsők között vett részt a hazai szociális munkások képzésében, majd hivatásszerűen is nagy energiával fordult az elesett, a sérült és a hátrányos helyzetű emberek felé, bekapcsolódott az őket segítő civil szerveződések tevékenységébe. Férjével 1993-ban létrehozták a Kézenfogva Alapítványt, sok éven át a kuratórium elnökeként vezette azt.

Személyesen is sokat tett az értelmi és halmozottan sérült gyermekek sorsának, gondozásuk és fejlesztésük körülményeinek jobbításáért. Jelentős szerepe volt a fogyatékosok esélyegyenlőségét szorgalmazó, kedvező nemzetközi visszhangot kiváltó törvény megszületésében is.

Sok hazai és nemzetközi elismerés után idén márciusában a Down Alapítvány tevékenységéért Down-díjjal tüntette ki.

Az elhunytat négy gyermeke, hat unokája, kilenc dédunokája gyászolja.

Legnépszerűbb cikkeink