Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Íme, a kormány iskolaőrséget is felállító törvénytervezete

Létrehozva:

A törvényjavaslat leszállítja a tanárverés büntethetőségének korhatárát, és elveszi a családi pótlékot is, ha egy diákot erőszakos iskolai cselekménnyel ítélnek el.

Az Országgyűlés elé terjesztette a kormány az iskolai erőszak megszüntetéséről és megelőzéséről szóló törvényjavaslatot, amely szükség esetén lehetőséget biztosít a gyors, erős, hatékony fellépésre az iskolai erőszakot elkövetők ellen – közölte Horváth László fideszes parlamenti képviselő, aki Gyöngyöspata képviselője is.

A kormány azt javasolja, ha egy diákot erőszakos iskolai cselekmény miatt ítélnek el, ne járjon utána egy évig családi pótlék. Horváth szerint az iskolai erőszak gyökere nem az iskolában, hanem az elkövető családjában van, ezért

a család felelőssége a gyermek iskolai viselkedése.

A javaslat kezdeményezi a diákok és tanárok biztonságát növelő iskolaőrség felállítását is, amelynek tagjai

a tanítási időben jogosultak az iskola egész területén szakszerű és arányos intézkedésekre, szükség esetén kényszerítő intézkedést is alkalmazhatnak.

A kormány indítványozta a büntethetőségi korhatár 12 éves korra csökkentését is a tanárokat bántalmazó diákok esetében. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi iskolai büntetések – jellemzően írásbeli figyelmeztetések – nem nevezhetők igazán büntetésnek, és azoknak nincs visszatartó erejük. Súlyosabb fegyelmi vétség esetén pedig túl hosszú és bonyolult az eljárás – vélekedett Horváth. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink