Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az ellenzéki pártok nem szólalhatnak fel a Trianon 100. évfordulójáról megemlékező parlamenti ülésen

Létrehozva:

Ugyan a DK-t kivéve minden párt elfogadta a beterjesztett politikai nyilatkozatot, de kormánypárti képviselők csak egy hét múlva szólalhatnak hozzá.

Nem kapnak szót az ellenzéki képviselők a trianoni szerződés évfordulóján tartott emlékülésen – írja a Népszava. A lap szerint lett volna esély rá, hogy az Országgyűlés politikai törésvonalaktól mentesen tartsa meg emlékülését június 4-én, a trianoni szerződés századik évfordulóján, de végül csak a kormánypártok hangja hallatszik majd.

Kövér László és Áder János beszédet mond majd, a képviselők pedig elkezdik „megvitatni” A nemzetiségi önazonosság védelméről szóló politikai nyilatkozatot, amely megállapítja, hogy „az első világháborút lezáró békekötések keretében az ezer esztendeje európai szülőföldjén élő magyarságot megfosztották nemzeti önrendelkezési jogának gyakorlásától”. A dokumentum szerint

„a Magyarországgal szomszédos egyes országokban élő magyar közösségek az elmúlt három évtized során folyamatosan a diszkrimináció számos formájával szembesülnek”.

A nyilatkozat ezért – hangsúlyozva, hogy

a szomszédállamokkal Magyarország jó viszonyra törekszik

– arra hívja fel az érintett kormányokat és az Európai Uniót is, hogy tegyenek meg mindent a magyar kisebbségek jogainak, önazonosságának erősítéséért. Mint a Népszava emlékeztet, a nyilatkozat tartalma nem új: az eredetileg a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) által elfogadott állásfoglalást ültették át a beterjesztők, Kövér László, Potápi Árpád, Pánczél Károly és Kocsis Máté fideszes, valamint Harrach Péter és Semjén Zsolt KDNP-s képviselők.

CSAK ONLINE
A parlament ünnepi ülésén kívül nem hirdettek meg más központi megemlékezést – írja szintén a Népszava. Orbán Viktor kormányfő a Kossuth téri Trianon-emlékmű avatásán mondott volna beszédet, de mivel a koronavírus-járvány miatt augusztus 20-ra halasztották az átadást, elmarad a kormányfő szereplése is. Június 4-én 16.30 perckor minden református templomban száz másodpercig tartó harangozással emlékeznek az évfordulóra. A katolikusok és az evangélikusok ezt nem kérték a helyi gyülekezeteiktől, egyházközségeiktől, de nem is tiltották meg. A központi megemlékezéseket mind online tartják, leginkább koncertek formájában, de lesz néhány dokumentumfilm és rendhagyó történelemóra is.

Az ok pedig, amiért nem szólalhatnak fel ellenzéki képviselők, a következő: a KMKF-nek – a Demokratikus Koalíciót leszámítva – az ellenzéki képviselőcsoportok is a tagjai, a nyilatkozatot pedig a bizottságban konszenzussal fogadták el, de a Fidesz-KDNP a nyilatkozat benyújtóinak listájára nem vett fel egyetlen ellenzéki képviselőt sem.

Mindezt ráadásul egy banális figyelmetlenség is tetézte:

a szocialista Harangozó Tamás a KMKF-konszenzusra hivatkozva beterjesztett egy napirendi módosító indítványt annak érdekében, hogy az ellenzéki frakciók vezérszónokai is elmondhassák véleményüket, ezt azonban kedden elutasította a parlament. Kövér László erre kézfelemeléses szavazást rendelt el, ami megzavarta a képviselőket, és a szocialisták egy része nem emelte fel a kezét, miközben a Fideszben többen is felemelték a kezüket.

Csak a Facebookon és a YouTube-on lesznek megemlékezések Trianon 100. évfordulóján

Ma este klippremierrel kezdődik az online programsorozat. Az interneten emlékezik a magyarság a nemzeti összetartozás napjára, június 4-re – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán az MTI-vel. Mint írta, az összetartozás napjának előestéjén, vagyis ma este 20.00 órakor a Facebookon klippremier lesz: a Hazám, hazám – az összetartozás dala hangzik el.

A Népszava megkérdezte a Fidesz-frakciót, onnan nem hivatalosan azt a tájékoztatást kapták, hogy

a június 4-i évfordulón csak a parlamenti vita nyitánya lesz, egy hét múlva elmondhatja véleményét az ellenzék is.

És hogy még kacifántosabb legyen a történet, a Párbeszéd javaslatát, miszerint Budapesthez hasonlóan az egész országban legyen egyperces néma megemlékezés június 4-én, a parlament nemzeti összetartozás bizottságában támogatta a Fidesz, így az napirendre is kerülhet – csak éppen a jövő héten, mert az indítvány sürgősségi megtárgyalásához már nem járult hozzá a kormánypárt.

Legnépszerűbb cikkeink