Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Világszerte rosszul járnak a járvány idején a más betegségekben szenvedők

Létrehozva:

A cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők felét nem tudták ellátni a WHO felmérése szerint. Mindenhol leterheli, leterhelte az egészségügyet a koronavírus.

A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban, tudósít az MTI.

„Az országoknak újszerű megoldásokat kell találniuk, hogy a Covid-19 elleni küzdelemben fenntarthassák a nem fertőző betegségek esetén is a fontos egészségügyi szolgáltatásokat” – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Genfben.

A felmérés szerint az országok 31 százalékában az idült szív- és érrendszeri betegségek esetében az ellátást korlátozták vagy teljesen leállították. Az államok 42 százalékában a rákos, 49 százalékában a cukorbetegek és több mint felében a magas vérnyomástól szenvedő páciensek ellátását nem tudták a korábbi színvonalon biztosítani.

A rehabilitációs programokat az országok 63 százalékában mérsékelték, de egyes szűrőprogramok, mint például a mammográfiás vizsgálatok is érintettek voltak. Különösen jelentős korlátozások az alacsonyabb jövedelemszintű országokban voltak.

A WHO által összeállított dokumentum szerint a legtöbb esetben azért mondták le az időpontokat, mert az orvosi személyzetet a Covid-19 betegek kezelésére elvonták, illetve a betegek a kijárási korlátozások miatt nem mehettek el kezelő orvosukhoz.

A WHO szerint a nem fertőző betegségekben évente 41 millió ember hal meg világszerte, ez a globális halálesetek 71 százalékát teszi ki.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Legnépszerűbb cikkeink