Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Eltévedt, és most a Szent Lőrinc-folyóban ténfereg egy hosszúszárnyú bálna

Létrehozva:

Montreal közelében időzik a tengeri emlős. 

Egy fiatal hosszúszárnyú bálna úszott fel az óceánból a kanadai Szent Lőrinc-folyón és néhány napja Montreal közelében tartózkodik, írja az MTI. A hatóságok szerint valószínű, hogy vadászat közben tévedt el.

Több száz kilométerre élőhelyétől a gigászi emlős szombat óta úszkál a folyóban, hátterében a parton emelkedő város. Az állat valószínűleg ugyanaz, amelyiket a Szent Lőrinc-folyó alsóbb szakaszán, Quebec város közelében láttak pár nappal korábban – mondta Marie-Eve Muller, a quebeci tengeriemlős-mentő hálózat (RQUMM) munkatársa.

 

A hosszúszárnyú bálnák az Északi-sarki és a Déli-sarki-tengerben is élnek, a kifejlett példányok 17 méteresre és 40 tonnásra is megnőnek. Csordáik a nyarat a sarkvidéken töltik, majd télre a trópusokra vándorolnak utódok nemzése és nevelése céljából.

A nagyjából két-hároméves montreali látogató zsákmányát hajszolva, vagy navigációs hiba miatt tévedhetett a folyamba – magyarázta az AFP-nek Muller.

Meglehet, hogy hónapokra a város vizein marad, noha a zsilipek és a zuhatagok valószínűleg útját állják, ha feljebb akarna úszni nyugat felé – tette hozzá.

Az RQUMM csapata figyelemmel kísérni a bálnát, hogy megakadályozza a hajókkal való összeütközést, de azt nem tervezik, hogy visszatereljék a tengerbe, mert egy ideig édes vízben is elélhet.

„Pillanatnyilag jó egészségnek örvend. A legjobb, ha a természetre hagyjuk, hadd végezze a dolgát” – mondta el Muller, aki reméli, a cet végül magától visszatalál az óceánba.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink