Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Biden elítéli az erőszakot – a rendőrit is

Létrehozva:

Elítélte vasárnap az afroamerikai George Floyd halála miatti tiltakozásokon megnyilvánuló erőszakot az elnökségre pályázó Joe Biden. A demokrata párti politikus ugyanakkor úgy vélte, hogy az amerikaiaknak joguk van tiltakozni a rendőri brutalitás ellen. 

„Az ilyen kegyetlenkedés elleni tiltakozás jog- és szükségszerűség. Ez tipikus amerikai reagálás” olvasható az elnökjelölt-aspiráns Washingtonban kiadott közleményében. „A városok felgyújtása és a céltalan rombolás viszont nem az. Sem az emberéleteket veszélyeztető erőszak” tette hozzá Biden.

Indianapolisban a rendőrség „számos lövöldözés” ügyében nyomoz, amelyekben egy ember meghalt. Randal Taylor, a város rendőrfőnöke megerősítette, hogy voltak lövöldözések, de a részletekre nem tért ki. A rendőrség később a Twitter mikroblog portálon közölte, hogy a lövöldözésekben nem vettek részt rendőrök.

Minneapolisban sikerült leállítani az afroamerikai férfi rendőri erőszak miatt bekövetkezett hétfői halála után napokig tomboló erőszakot. Letartóztatás közben a levegőért könyörgő férfinek egy rendőr négy percig a nyakán térdelt, majd később a férfi a kórházban életét vesztette. A rendőrt pénteken őrizetbe vették és emberölésben való részesség vádjával eljárás indult ellene.

A rendőrség és a Nemzeti Gárda az este 8 órakor életbe lépő kijárási tilalom után hatolt be a városba, könnygázzal és gumilövedékkel oszlatta a tömeget.

Minneapolisban gumilövedék találta el a Reuters brit hírügynökség forgatócsoportjának két tagját szombat éjjel, amikor a rendőrség behatolt a város délnyugati részébe egy mintegy 500 tüntető által elfoglalt területre a kijárási tilalom kezdete után. Julio-Cesar Chavez operatőr felvételén lehetett látni, amint egy rendőr közvetlenül rá céloz, amikor a rendőrök elkezdték gumilövedékkel és könnygázzal oszlatni a tüntetőket. Néhány perccel később Chavezt és Rodney Sewardot, a Reuters biztonsági tanácsadóját több gumilövedék is eltalálta, amint egy közeli benzinkútnál kerestek fedezéket.

Mindkét férfi megsebesült a karján, Chavezt a nyakszirtjén is találat érte. A Reuters munkatársai igazolták magukat, hogy újságírók. Pénteken a CNN amerikai hírtelevízió afroamerikai munkatársát vették őrizetbe kamerával a kezében Minneapolisban.

A Sajtószabadság Riporterek Bizottsága (RCFP) nevű washingtoni nonprofit szervezet a The New York Times című napilap szerint mintegy 10 olyan jelentést kapott, amelyek szerint a tüntetések alatt újságírókat fenyegettek vagy rájuk is támadtak.

A virginiai Richmondban második éjjel ostromolták a tüntetők a rendőrkapitányság épületét, a rendőrök sorfalat álltak szombat éjjel az épület körül.

Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti közölte, hogy a kaliforniai kormányzó 500-700 nemzeti gárdistát vonultat fel a városban. Tüntetők rendőrautókat gyújtottak fel, boltokat fosztogattak, és összecsaptak a rendőrökkel. Péntek éjjel több száz embert vettek őrizetbe. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a szombati erőszakos tüntetések után szükséghelyzetet rendelt el Los Angelesben.

Az AP amerikai hírügynökség adatai szerint szombatig 17 amerikai városban közel 1400 embert állítottak elő, ez a szám vasárnapra feltehetően tovább nőtt, mert szombaton is folytatódtak a tiltakozások.

Egy vatikáni bíboros felszólította az amerikai lelkipásztorokat, lépjenek fel a nyugalom érdekében az erőszakos tüntetések ellen.

A ghánai származású Peter Turkson, aki társadalmi igazságossággal és a fejlesztéssel kapcsolatos ügyekért felelős a Vatikánban, kijelentette, hogy Floyd halála „szégyenletesen embertelen és nagyon szomorú volt”. A vasárnapi miséken felolvasandó, a Twitteren közzétett üzenetében a bíboros hangsúlyozta: „ne súlyosbítsuk a történteket, ne szennyezzük be Floyd emlékét erőszakkal”.

Az amerikai katolikus egyház vezetősége határozottan elítélte Floyd meggyilkolását hangsúlyozva, hogy a fajgyűlölet „valóságos veszély, amellyel szembe kell szállni”.

Atlanta polgármestere, ahol szintén tömegtüntetések vannak, azt üzente a tüntetőknek: „ha a múlt éjjel tüntetni voltak, a jövő héten valószínűleg Covid19-tesztre lesz szükségük”.

Keisha Lance Bottoms szombat este figyelmeztetett: „még mindig világjárvány van Amerikában, amelynek a színesbőrűek közül többen esnek áldozatul”.

Az Egyesült Államokban vasárnap délelőttig több mint 1,77 millió embert diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírussal, a vírus okozta Covid19 betegség szövődményeibe 103 781 ember halt bele, és 416 461-en gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

 

Legnépszerűbb cikkeink