Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az izraeli rendőrség lelőtt egy értelmi fogyatékos palesztin férfit

Létrehozva:

Izraeli rendőrök járőröznek Jeruzsálemben / Forrás: Israel Police/Wikipedia

Amikor felszólították, hogy álljon meg, elszaladt. A rendőrök azt hitték, fegyver van nála.

Az izraeli rendőrség szombaton közölte, hogy Jeruzsálem óvárosában lelőtt egy palesztin férfit, aki egy fegyvernek látszó tárgyat hordott magánál, és elfutott, mikor felszólították, hogy álljon meg. Ekkor a rendőrök üldözőbe vették, és tüzet nyitottak rá.

Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő elmondta, hogy nem találtak fegyvert a környéken.

Egy rokona szerint a 32 éves Ijád Halak volt az áldozat. Halak értelmi fogyatékos volt, és éppen egy különleges bánásmódot igénylő emberek számára alapított iskolába tartott.

Egy nappal korábban izraeli katonák lőttek le szintén egy palesztin férfit a megszállt Ciszjordániában, mert állítólag el akarta ütni őket az autójával. Az incidensekben egyetlen izraeli sem sérült meg.

Az elmúlt hetekben fokozódott a feszültség az izraeliek és a palesztinok között, mert az izraeli kormány azt tervezi, hogy annektálja az 1967-ben megszállt Ciszjordániában található zsidó telepeket. A lépést Donald Trump amerikai elnök sokak szerint részrehajló béketerve is támogatja. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hét elején megerősítette, hogy a bírálatok ellenére a közelgő hónapokban sok kerül a szóban forgó területek bekebelezésére. A palesztin vezetés válaszul bejelentette, hogy haladéktalanul felmondja az Izraellel és Washingtonnal kötött megállapodásokat.

Az amerikai béketerv értelmében Ciszjordánia 70 százaléka a palesztinok felügyelete alatt állna, de megmaradnának a több százezres zsidó telepek. Emellett a palesztinok nem ellenőrizhetnék saját határaikat, Jeruzsálem pedig Izrael oszthatatlan fővárosa lenne. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet. A palesztinok a megszállt területeken hoznák létre saját államukat Kelet-Jeruzsálem központtal.

Legnépszerűbb cikkeink