Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Rekordbevételt ért el az állami útépítéseken taroló Duna Aszfalt

Létrehozva:

Lekőrözte a Közgép egykori abszolút rekordját a Duna Aszfalt.

Egészen döbbenetes számokkal zárta 2019-et az elmúlt évek állami útépítési tenderein taroló Duna Aszfalt Kft. A Mészáros Lőrinc barátja és üzlettársa, Szíjj László tulajdonában lévő vállalat több mint

157 milliárdnyi árbevételt ért el kizárólag Magyarországon, és ezen vastag, 24,4 milliárd forint adózott nyereséget ért el.

Mind a két adat rekord nemcsak a cég, hanem a teljes magyar építőipar történetében – írja a G7.

Árbevételben a Duna Aszfalton kívül eddig két cégnek sikerült egy éven belül 100 milliárd fölé kerülni. Az egyik a gyakran Orbán Viktor kötélbarátjaként emlegetett Garancsi István tulajdonolta Market Zrt., amely mások mellett a vizes vb-re készülő Duna Arénát építette, és a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra szánt százmilliárdos multifunkcionális sportcsarnokon is dolgozik.

A másik cég az akkor még Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép volt, amely még az G-nap kirobbanása előtti állami megrendeléseivel ért el rekordokat 2014-ben és 2015-ben. A nagy összeveszést követően azonban a cég állami megbízásai teljesen lenullázódtak, a vállalat forgalma két év alatt a huszadára esett.

Ráadásul a Közgépet időközben eladta Simicska Lajos, és a cég pont ahhoz a Szíjj Lászlóhoz került, aki a Duna Aszfaltot is birtokolja – írja a lap, hozzátéve, hogy a tulajdonosváltás óta egyébként el is kezdtek érkezni újra a megbízások a Közgéphez, először csak alvállalkozóként, majd közvetlenül is.

Legnépszerűbb cikkeink