Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Magyarország továbbra is blokkolja Ukrajna NATO-részvételét

Létrehozva:

Nincs előrelépés a vitás ügyekben, de mindkét fél keresi a megoldást, mondta az ukrán és magyar külügyminiszter a sajtótájékoztatójukon.

Magyarország és Ukrajna megnyugtató módon le akarja zárni a vitákat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, írja az MTI. Szijjártó Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt, majd a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: vannak olyan jelentős kérdések a kétoldalú kapcsolatokban, amelyeket továbbra is másként ítélnek meg, ilyen a magyar nemzeti közösség oktatásával és nyelvhasználati jogaival kapcsolatos kérdéskör.

Amikor a kárpátaljai magyar közösség azt mondja, hogy rendben vannak ezek a kérdések, Magyarország feloldja a NATO-Ukrajna tanácsülések blokkolását – közölte. Az ukrán külügyminiszter kiemelte: eljött az ideje, hogy új fejezetet nyissanak a kétoldalú kapcsolatokban, megtalálják a kölcsönösen előnyös megoldásokat a nyitott kérdésekben és továbbra is támogassák egymást.

Ukrajna oktatási és nyelvtörvénye korlátozza a kárpátaljai magyar kisebbség nyelvhasználatát, amit Magyarország nem tud elfogadni.

Legnépszerűbb cikkeink