Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Több mint 2 millióan kértek munkanélküli segélyt az első alkalommal az elmúlt héten is az USA-ban

Létrehozva:

A washingtoni munkaügyi minisztérium közölte, hogy az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 2 millió 123 ezer volt a május 23-án zárult héten, ami 323 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 2 millió 446 ezernél. Ennél viszont kevesebbre számítottak az elemzők – írja az MTI.

Immár a tizedik egymást követő héten állt a milliós küszöb fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. Tíz hét alatt nagyjából 41 millióan vesztették el munkájukat, de közülük azért sokan már találtak újabb munkahelyet.

Miután a gyorsan terjedő koronavírus-járvány és az annak megfékezését célzó szigorú intézkedések miatt szinte teljes egészében leállt az amerikai gazdaság,

március harmadik hetében példátlan méretű elbocsátási hullám indult.

Egy hét múlva több mint 6,86 millión tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, amely azóta folyamatosan csökken. Összehasonlításként: a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

Ugyanakkor február utolsó hete óta először nem emelkedett, hanem csökkent a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma

a május 16-val végződött héten. Elemzők emelkedésre, azaz sokkal rosszabb adatra számította, 25,75 milliós számot vártak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag viszont még mindig emelkedett. Áprilisban rekordszámú, 20,5 millió munkahely szűnt meg, míg márciusban 881 ezer.

A munkanélküliségi ráta áprilisban 14,7 százalékra ugrott a márciusi 4,4 százalékról.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben. A koronavírus-járvány becslések szerint az amerikai gazdaság teljesítményének negyedét viszi el a folyó negyedévben, sőt egyes elemzők 40 százalékot is elképzelhetőnek tartanak.

Legnépszerűbb cikkeink