Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Jön az iskolaőrség

Létrehozva:

500 iskolában bevezetik az iskolaőrséget, volt rendőrök lehetnek iskolarendőrök, akik fegyvert nem kapnak, de kényszerítőeszközöket igen. Több mindenért lehet már 12 évtől büntetni gyerekeket. Kormányinfó volt.

Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány – közölte a Miniszterelnökség vezetője az online Kormányinfón. Az is kiderült, amiről már hírt adtunk, hogy 2021. január 1. helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, írja az MTI.

Az iskolaőrségről Gulyás Gergely azt mondta, az intézkedés első körben mintegy 500 iskolát érint, ebből körülbelül 140-150 szakiskola. Az iskolaőr része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz az iskolában – azokban az intézményekben, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak -, és nagyrészt vélhetően korábbi rendőrök töltik majd be a posztot az 500 tagú testületben. Az iskolaőrnél fegyver nem lesz, de más kényszerítő eszközök lehetnek nála, és intézkedési jogosultsága is lesz erőszak megakadályozása érdekében.

Kibővítik továbbá azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyeknél a büntethetőség alsó korhatára 12 év, és a pedagógusok sérelmére elkövetett összes bűncselekmény ebbe a körbe tartozik majd – közölte a tárcavezető.

Műanyagok betiltása

A műanyagok betiltását úgy kell megtenni, hogy az – különösen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben – ne veszélyeztessen munkahelyeket, mondta Gulyás. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lefolytatta az egyeztetéseket az ágazati szereplőkkel és a leginkább érintett választókerületek parlamenti képviselőivel – elsősorban a fideszes Font Sándor kerületét érinti.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ágazatban tízmilliárd forintot bocsát a vállalkozások rendelkezésére a technológiaváltás érdekében, így a versenyképességük ugyanolyan vagy még jobb lesz annak ellenére, hogy az eddigi termékeik egy részét a továbbiakban nem gyárthatják majd.

Gulyás elmondta, legközelebb június 9-én, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésén találkoznak Karácsony Gergellyel, és ott kérni fogják, tegye világossá, mi lesz a Lánchíd felújításával.

EU-s gazdasági élénkítőcsomag

Az Európai Bizottság előző nap bejelentett 750 milliárd eurós mentőcsomagjáról elmondta: Orbán Viktor csütörtökön többekkel tárgyal, és a kormány ezután alakítja ki álláspontját. A kormányfő várhatóan a pénteki rádióinterjúban már érdemben tud reagálni. Hozzátette: a közös hitelfelvétel egy olyan új szakasza az integrációnak, ami eddig még nem létezett, és jól meg kell fontolni, hogy akarnak-e ebbe az irányba elindulni, és milyen következményei lehetnek ennek.

Legnépszerűbb cikkeink