Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Fideszes képviselő: A Kúria ítélete Gyöngyöspatáról rendkívül káros modellt jutalmaz pénzzel

Létrehozva:

Horváth László miniszterelnöki megbízott, Gyöngyöspata térségének fideszes parlamenti képviselője konkrét esetekről is beszélt.

A gyöngyöspatai iskolaügyról szóló ítélet egy rendkívül káros modellt állít sikeres pozícióba, és jutalmaz pénzzel – erről beszélt Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, amit az MTI hallgatott.

A műsorban elhangzott, hogy csődbe viheti Gyöngyöspata önkormányzatát a szegregált oktatást elmarasztaló kúriai döntés, miszerint 100 millió forint kártérítést ítéltek meg azoknak a romáknak, akiket 2004-től külön oktattak a helyi iskolában. Egy gyöngyöspatai család is több több millió forintra vár, a börtönviselt apa a rossz börtönkörülmények, az erőszakos bűncselekményeket elkövető fia pedig az iskolai ügy miatt perelt – mutatott rá Horváth László.

A Kúria május 12-én döntött arról, nem lehet máshogy kártalanítani a gyöngyöspatán szegregált roma diákokat és családjaikat, mint ahogy a törvény kimondja: pénzben. 100 millió forintot ítélt meg a bíróság azoknak, akik fizikailag is el voltak különítve az intézményben, és rossz minőségű oktatást kaptak, vagy egyáltalán nem kaptak semmilyet az iskolától.

Orbán Viktor úgy kommentálta a döntést, „az ötödik kerületben a Kúria” nem látja, hogy mi van Gyöngyöspatán és ígéretet tett rá, hogy törvényt módosítanak, hogy ilyen ne fordulhasson többé elő. „Az a kérdés, hogy a magyarok otthon érezhetik-e magukat a hazájukban”, „ahol egy kisebbség rendszeresen rá tudja kényszeríteni az akaratát a többségre”. „Az nem fordulhat elő, hogy a többségnek idegennek kell éreznie magát a saját hazájában. Ez mégiscsak a bennszülöttek, vagyis a mi országunk.”

Legnépszerűbb cikkeink