Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az újságírók kitiltása miatt bizottság figyeli Kövér Lászlót

Létrehozva:

Kövér Lászlót az Európa Tanács bizottsága figyeli majd, és konzultációt is kezd az újságírókat korlátozó törvények megváltoztatásáról.    
Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága figyeli majd, hogy az Országgyűlés miként változtat az újságírók mozgásszabadságát súlyosan korlátozó szabályozáson – mondta a Népszavának Dojcsák Dalma, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa.
Mint megírtuk, az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete szerint Kövér László házelnök a véleménynyilvánítás szabadságát sértő döntést hozott, amikor újságírókat tiltott ki a Parlament épületéből.
Az azóta már megszűnt Népszabadság, az Index, a 24.hu és a Hvg.hu munkatársai 2016 tavaszán az ülésterem folyosóján kérdezték a Fidesz és a KDNP politikusait – köztük Kövér László házelnököt is – a Magyar Nemzeti Bank körül kirobbant botrányról, a házelnök ezután hat újságírót kitiltott az épületből, arra hivatkozva, hogy megszegték a rájuk vonatkozó házelnöki rendelkezést. A Parlamentben akkor érvényes szabályok szerint csak egy rövid folyosószakaszon lehetett kérdezni a politikusokat.
Az újságírók – miután a kitiltásról szóló döntést a hazai jogrendben nem lehet megtámadni – a strasbourgi bírósághoz fordultak. Az ítélet precedens értékű, így mindenki perelhetne, akit kitiltottak a Parlamentből.
Mint Dojcsák Dalma a Népszavának elmondta, az ítélet értelmében az Országgyűlésnek meg kell térítenie a hat újságíró számára az eljárási költségeket és egy végrehajtási eljárás is indul, amelynek lényege, hogy
az ET Miniszteri Tanácsa konzultációt kezd Kövér László hivatalával a korlátozó szabályok megváltoztatásáról.
Kövér László egyébként azóta tovább korlátozta az újságírók mozgási szabadságát a Parlament és a Képviselői Irodaház épületében, ma már csak egy kordonokkal körülvett néhány négyzetméteres részen lehet kérdezni a képviselőket – ha éppen arra mennek. A koronavírus járvány kitörése óta pedig a média munkatársai egyáltalán nem mehetnek fel a parlamenti főemeletre, ahol az ülések zajlanak. Vagyis egyáltalán nincs lehetőség arra, hogy egy képviselőt megkérdezzenek.

Legnépszerűbb cikkeink