Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

750 milliárd eurót adna Brüsszel az EU-s tagállamok gazdaságának helyreállítására

Létrehozva:

A hatalmas összeg legnagyobb szeletét Olaszország, Spanyolország és Franciaország kapná. Ez az első alkalom, hogy az unió forráselosztás fedezetéhez piaci hitelhez nyúlna. A részletek délután derülnek ki.

750 milliárd eurós mentőcsomagot javasol az Európai Bizottság a koronavírus okozta válság utáni helyreállításra – közölte a Twitteren Paolo Gentiloni, a bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja.

Az összeg kétharmada vissza nem térítendő támogatásokat takar, míg további 250 milliárd euró kölcsönként lenne elérhető – írja a hvg.hu brüsszeli forrásokra hivatkozva.

A csomag finanszírozására az Európai Bizottság 750 milliárd eurós hitelt kíván felvenni a tőkepiacról. Ez az első eset, hogy a brüsszeli testület piaci forrásból kíván forrást biztosítani.

A Bloomberg szerint az olaszok 81,8 milliárd eurót kapnának, a spanyolok 77,3 milliárdot, Görögország 22,5 milliárdot, míg a franciáknak 39 milliárd jutna.

A bizottság költségvetési javaslatát délután az Európai Parlamentben mutatja be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ekkor derül ki az is, hogy Magyarország mekkora összeget kap.

Legnépszerűbb cikkeink