Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

„Én a véleménynyilvánítás szabadságával éltem” – interjú a 750 ezer forintra büntetett tüntetővel

Létrehozva:

A 71 éves Szabó Gábor 750 ezer forintos büntetést kapott dudálásért, amikor Hadházy Ákosékkal tüntetett a Clark Ádám téren. Mint kiderült: komoly tüntetői előélete van. 1956 és a rendszerváltás után a Liget-projekt elleni tiltakozásnál érezte úgy, hogy változásoknak kell történnie. 42 ezres nyugdíjából a már 2 milliós büntetéseit nem tudja kifizetni, inkább leüli.

Többször vett részt a kijárási korlátozások alatti autós-dudálós tüntetéseken, és azt mondta, hogy ma is odamegy, méghozzá egyedül…

A Clark Ádám téren négy alkalommal voltam, de több korábbi tüntetésen is részt vettem, és 2016 óta, a Ligetben Ligetvédők egyik szervezőjeként folyamatosan ott vagyunk. A Ligetben ért a legtöbb atrocitás, törvénysértő intézkedés, aminek nagyjából a felében minket marasztaltak el.

Ennek van szerepe abban, hogy 750 ezres bírságot kapott közlekedési szabálysértésért, egész konkrétan dudálásért?

Igen, ha volt előzménye, tehát több büntetése is van már az embernek, akkor megemelkedik a büntetési tétel. Ami érdekes, hogy most kettő határozatot kaptam meg, az egyiket a III. kerületi rendőrkapitányságtól, amely az április 20-i véleménynyilvánításomat honorálta 750 ezer forintos pénzbírsággal. Ebben két okra vezetik vissza a szabálysértést, a kijárási korlátozások megszegésével kapcsolatos magatartásért és közúti közlekedési szabály kisebb fokú megsértéséért, ami ugye a dudálást takarja. Egy héttel később, 27-én az I. kerületi rendőrkapitányság 500 ezer forintos büntetést szabott ki és három pontban marasztalt el: közúti közlekedési szabály kisebb fokú megsértése, kijárási korlátozások megszegése és csendháborítás. Ez utóbbi a legkreatívabb, mert – ahogy olvasom az indoklást – védett természeti területen indokolatlanul zajt okoztam. E szerint a Clark Ádám tér védett természeti terület. Pedig én csak a véleménynyilvánítás Alaptörvényben biztosított szabadságával éltem.

A kijárási korlátozás megszegése mit takar? Indokolt esetben az elmúlt hetekben is elhagyhatta az ember az otthonát…

42 ezer 345 forint a nyugdíjam, jelenleg 10 eljárás van ellenem folyamatban és ezekben az ügyekben pártfogó ügyvédet szeretnék kérni, ehhez a Prielle Kornélia utcába kell mennem a Fővárosi Kormányhivatalhoz. Ezekben az ügyekben jártam ott mindkét nap. Pecsétes papírral igazoltam, hogy a kormányhivatalban jártam, de nem vették figyelembe.

Tehát az ügyeit intézte és hazafelé csatlakozott a demonstrációhoz?

Így van, pontosabban legutóbb már nem köröztem, mert valamilyen irányba kitereltek. Leálltam a parkolóba és onnan mondtam a véleményemet. A rendőrök problémája az volt, hogy ez a tetőcsomagtartóra kitett megafonból szólt. Ez verte ki leginkább a biztosítékot. Könnyen el tudom képzelni, hogy Áder János is hallotta a Sándor-palotában, hiszen neki címeztem a mondandómat minden alkalommal. Első alkalommal úgy csöppentem bele, hogy hazafelé tartottam és láttam, hogy vannak páran táblával meg dudálnak. Én is beszálltam.

Miből fogja kifizetni a büntetést? Közmunka? Leüli?

Mivel a Ligetben is megbüntettek 750 ezerre, ahol munkát végeztünk, mivel egy órát kaptunk arra, hogy a rendezvényeszközeinket elszállítsuk a rendezvényi területről, de egy óra alatt nem sikerült két teherautónyi eszközt elszállítanunk, és hármunkat őrizetbe vettek kijárási korlátozások megszegéséért túl azon, hogy 71 évesen beraktak egy személygépkocsiba két maszk nélküli rendőr mellé, aztán a zuglói rendőrkapitányság folyosóján várakoztattak szintén maszk nélküli rendőrök között, aztán beraktak egy olyan fogdába, ahol előtte két hajléktalan volt és nem fertőtlenítettek. Nem volt se szappan, se vécépapír, se fertőtlenítőszer…

Összeszámolta már mennyi büntetést róttak ki önre?

Úgy nagyjából kétmilliónál jár már a dolog. Ezt nyilvánvalóan nem tudom kifizetni a nyugdíjamból. Azt hiszem, inkább leülöm. A bíróságok azért reálisabbak szoktak lenni. Annyi érv szól amellett, hogy leüljem a dolgot, hogy nyilvánvalóvá válik majd, hogy az Európai uniós tagállamban börtönbe lehet kerülni a véleménynyilvánítási jog gyakorlásáért.

10 eljárással és kétmillióra rugó bírsággal, amelyeket mind tüntetésekkel összefüggő ügyekben gyűjtött össze – engedje meg, hogy így fogalmazzak – feketeöves tüntetőnek tűnik. Mióta jár tüntetni és miért folytatja?

1988. március 15-e volt az első. Amikor a Bajcsy-Zsilinszky Társaság szervezett a Petőfi szoborhoz egy tüntetést, ahonnét végigjárta egy, a végére tízezres tömeg a 1848-as kegyhelyeket. Akkor éreztem először, hogy az a régi rendszer, amelyben én felnőttem… 1956-ban a Lövölde téren laktunk és mi a Sztálin szobornál fociztunk rendszeresen. Lementünk a Ligeti tóra, ami épp le volt eresztve, amikor mentünk haza, akkor már a Csepel teherautó tolatott oda a Sztálin szoborhoz és tették fel a drótkötelet. 1988-ban – utána nem foglalkoztam politikával – éreztem ugyanazt újra, mint kölyökként: hogy itt valami változásnak kell történni. Akkor még a pulóver alól vették elő a piros-fehér-zöld zászlót, mert amúgy nem merték. Tehát volt ez a rendszerváltáskor, aztán megint a ligetvédelemnél. Arról van szó, hogy a hatalom hogyan akarja megakadályozni a többségi vélemény érvényesülését. 71 éves vagyok, 42 ezer a nyugdíjam, mit tudnak velem csinálni?

Tálos Lőrinc

(Interjúnk először a hétfői digitális lapszámban jelent meg)

Legnépszerűbb cikkeink