Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nincs maszkod? Nem baj! – kötelező eltakarni az arcot, de nehéz számon kérni, ha büntetni nem lehet

Létrehozva:

Jók a tapasztalatok az utasok fegyelmezettségét illetően, az emberek egyelőre együttműködőek.

Általánosságban elmondható, hogy az emberek együttműködőek a maszkviselés kötelezettségével kapcsolatban, azonban elvétve mégis lehet látni olyan embereket, akik e nélkül utaznak a tömegközlekedési eszközökön – vagy azért, mert nem kapnak benne levegőt, nem szeretik hordani, vagy esznek, ami amúgy is tilos a BKK járatain.

Az ellenőrök résen vannak

Egy olvasónk elmondta, hogy ő szemtanúja volt, ahogy a metrót elérni igyekvő ember maszk nélkül rohant el egy ellenőr mellett, aki utánakiabált, vegye fel a maszkot. A kiabálás egészen addig tartott, amíg a férfi – még mindig sietve a metró után – mintegy megadást jelző zászlót a magasba emelte a maszkot, majd hátulról is jól láthatóan felvette azt. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrök figyelik és nem mennek el szó nélkül amellett, hogy valaki megszegi-e a szabályokat. Viszont kérdés, hogy ennyi idővel a szabály bevezetése után vezetik be a büntetést, ha valaki nem takarja el az arcát, mielőtt felszállna a tömegközlekedési eszközre?

A fővárosi kötelező maszkhasználat áprilisi bevezetésekor a budapestiek önkéntes jogkövetésére alapoztak, tehát akkor nem járt szankcióval az, ha valaki nem tett eleget a kötelezettségének, maximum egy szóbeli felszólítással kellett számolnia. Azóta viszont a BKV utazási feltételeibe bekerült, hogy valamilyen textillel el kell takarni az arcot, de ennek ellenére a büntetése nem változott. Ez azt jelenti, hogy sem pénzbeli, sem más büntetés nem jár azért, ha valaki nem takarja el a száját és az orrát.

Szankció nélkül is jók a tapasztalatok

A BKK szerint a tömegközlekedést igénybe vevők 98 százaléka használja a maszkot annak ellenére, hogy nincs büntetés, ha mégsem veszi fel. Tehát az önkéntes jogkövetés módszere Budapesten bevált, és úgy tűnik, hogy a járvány okozta veszélyt a tömegközlekedők megértik, és megtesznek mindent saját maguk és utastársaik biztonsága érdekében.

Megkerestük a Volánt is a maszk használatával kapcsolatban, és elmondták, nekik is jók a tapasztalatik az utasok fegyelmezettségét illetően, együttműködőek. Arra a kérdésre, hogy mit tesznek a szabályokat be nem tartókkal, azt válaszolták, hogy mivel az autóbusz-vezetők nem hatósági személyek, ezért a szabályt be nem tartókkal szemben nem intézkedhetnek, ezt kizárólag a rendőrség teheti meg. A MÁV-ot is megkérdeztük a tapasztalataikról, de lapzártánkig nem válaszoltak.

Külföldön büntetnek

Vannak olyan országok, ahol szigorúan veszik a maszk használatát. A Németországhoz tartozó Bajorországban például április 27-én vezették be, hogy büntetés jár a fedetlen arcért. Alapesetben 150 eurós, azaz körülbelül 52 ezer forintos csekkre számíthat, ha valaki megszegi a szabályt. Ezzel szemben azoknak a bolttulajdonosoknak, akik nem gondoskodnak az eladók védelméről 5 ezer eurót, azaz mintegy 1,7 millió forintot kell fizetnie. Katarban ennél szigorúbb a kormány, ott a hiányzó maszkért 55 ezer dollárra, azaz 18 millió forintra büntetnek, de ezt ki lehet váltani három év börtönbüntetéssel is, ha valaki ezt a hatalmas bírságot nem tudja kifizetni.

Legnépszerűbb cikkeink