Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Felfüggesztette a WHO annak a gyógyszernek a tesztjét, amit Donald Trump szed koronavírus ellen

Létrehozva:

Biztonsági aggályok merültek fel a hidroxiklorokin nevű gyógyszernél, de az amerikai elnök korábban azt mondta, szedi azt.

Biztonsági aggályok miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felfüggesztette az eddig malária ellen használt hidroxiklorokin nevű gyógyszer klinikai tesztjeit a koronavírus okozta Covid–19 betegségben szenvedők kezelésére – jelentette be Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hétfői online sajtótájékoztatóján, idézi az MTI.

Bár a WHO korábban kifejezetten ellenjavallta, hogy bárhol hidroxiklorokinnal próbálják kezelni vagy megelőzni a koronavírus-fertőzést a klinikai teszteken kívül, Donald Trump amerikai elnök nemrég azt közölte, ő maga szedi a szert, hogy megelőzze a fertőzést.

A WHO vezetője arról is beszélt, hogy bár valamennyi afrikai ország készültségben van a járvány megfékezésére, ezekben a tervekben még mindig számos „hiányosság és gyenge pont” lelhető fel. Elismerte ugyanakkor, hogy a koronavírus-járvány kezelésében segítette az afrikai országokat az, hogy már volt tapasztalatuk más járványok megfékezésében.

Samba Sow, a WHO különleges megbízottja kiemelte: továbbra is szorgalmazzák, hogy végezzenek több tesztet az afrikai országokban. Afrika mindeddig megmenekült a koronavírus-járvány legborzasztóbb következményeitől, de a WHO szerint félő, hogy a kontinenst „néma járvány” sújthatja, ha az országok vezetői nem fektetnek nagyobb hangsúlyt a tesztelésre – hangsúlyozta a különmegbízott.

Afrikában diagnosztizálták eddig a legkevesebb koronavírus-fertőzöttet: a világon észlelt eseteknek kevesebb mint 1,5 százalékát, a haláleseteknek pedig mindössze 0,1 százalékát jegyezték fel ebben a régióban.

Legnépszerűbb cikkeink