Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A koronavírus járvány jó oldala: kevesebb lett az influenzás

Létrehozva:

Legalább hat éve nem fordultak annyira kevesen orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint idén. Nemcsak Magyarországon sikerült idő előtt megállítani az influenzát.

A szokásosnál jóval kevesebben haltak meg influenzában, az idei az utóbbi hat év legenyhébb influenzaszezonja volt – írja a G7. Az idei influenzás járványgörbe lapos volt, és viszonylag későn, február második felében érte el a csúcsot. Március második hetére (tehát a veszélyhelyzet bejelentésének idejére) jelentősen visszaesett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma, igaz, nem sokkal előtte kezdték el arra kérni a pácienseket, hogy látogatás helyett inkább csak telefonon keressék fel háziorvosukat.

A számok azonban azt mutatják, hogy az influenza már a háziorvosi korlátozások előtt, attól függetlenül is visszaszoruló fázisba került, március végére pedig meg is szűnt. A Nature magazin szerint ezzel nem vagyunk egyedül, az északi féltekén az influenzajárvány hat héttel rövidebb volt a megszokottnál.

Egy éves influenzaszezonban világszerte 290-650 ezren halnak meg (többnyire a szövődmények miatt), a koronavírusos szezonban ez várhatóan több tízezer fővel kevesebb lesz. A koronavírus eddigi áldozatainak száma meghaladja a 347 ezret.

Legnépszerűbb cikkeink