Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

78 milliárd forintos magyar gazdasági mentőcsomagot hagyott jóvá az Európai Bizottság

Létrehozva:

Akár 6000 kis- és középvállalkozás kaphat vissza nem térítendő támogatást.

Hétfőn jóváhagyást kapott a kormány újabb, 78 milliárd forintos válságkezelő csomagja – írja az Index Eurológus blogja. A csomagot nem az Európai Unió finanszírozza, hanem a magyar államkasszából kerül kifizetésre, és két részből áll. Az 57 milliárd forintos hitelkeretből 140-220 magyar cég kaphat kölcsönt, a 21 milliárdos csomagból viszont akár 6000 kis- és középvállalkozásnak tudnak vissza nem térítendő támogatást adni. A mezőgazdasági vállalatok legfeljebb 35 millió forintot, a halászatban és a vízgazdálkodásban érintettek legfeljebb 42 millió forintot, a többi szektor cégei pedig legfeljebb 280 millió forintot igényelhetnek.

A tagállamoknak előzetes engedélyt kell kérniük, ha anyagi segítséget vagy adókedvezményt akarnak egy vállalatnak adni, és ha mégis megteszik jóváhagyás nélkül, komoly szankciókkal kell szembenézniük. A járvány miatt viszont az Európai Bizottság külön munkacsoportot állított fel, ami 24 órán belül elbírálja a lehetséges állami támogatásokat.

Az Európai Bizottság múlt héten kiadott jelentése rendben találta a magyar államháztartási mutatókat, de több ponton is kritikát fogalmaztak meg a magyar kormány válságkezelési stratégiájával és gazdaságpolitikájával kapcsolatban, kiemelve a korrupciót és a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Legnépszerűbb cikkeink