Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hack Péter: A jogalkotó és a rendőrség is hibázott a rémhírterjesztéses ügyekben

Létrehozva:

Fotó: Wikipedia Commons

A jogász-egyetemi tanár az ATV-ben mutatott rá arra, nem olyan egyszerű a rémhírterjesztési ügyek elbírálása, ahogy Varga Judit megtette.

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, mondta korábban Varga Judit igazságügyi miniszter az ATV-ben a rémhírterjesztési rendőri túlkapásokról. Igen, de itt mindenki kimaxolta a hibázást, reagált erre Hack Péter jogász az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.

A jogalkotó azzal, hogy úgy fogalmazta meg a rémhírterjesztés tényállását, hogy nemcsak a szándékos, célzatos rémhírterjesztést rendeli büntetni, hanem olyan feltételt szab, amely alapján az elkövetőnek nem kell tudnia, hogy tette alkalmas lehet a védekezés akadályozására, mégis büntethetővé válik.

A rendőrség pedig ott hibázott, hogy nem kérdezték meg az előállítás előtt az ügyészséget, mivel nem szakmájuk a jog, nem tudják szakszerűen mérlegelni a vélt elkövetés körülményeit.

A rendőrség korábban két ellenzékit is előállított egyszerű Facebook-posztok miatt rémhírterjesztés gyanújával. Az ügyészség mindkét esetben ejtette a gyanút.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink