Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Karácsony Fürjes Balázs szerint halasztja a Lánchíd felújítását – és kíváncsi, miért

Létrehozva:

Váratlanul érte a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárát, hogy a Városháza már nem tarja fontosnak a Lánchíd felújítását – igaz, az erről szóló Karácsony-féle Facebook-posztot csak ő látta, a főváros sem tud ennek létezéséről.

Fürjes Balázs azonnali tájékoztatást kér a Széchenyi lánchíd felújításának elhalasztása ügyében, amivel kapcsolatban megkereste Karácsony Gergelyt is – írja az MTI. A levél szerint Karácsony Gergely csütörtökön a Facebookon jelentette be, hogy bizonytalan ideig elhalasztják a Lánchíd felújítását bár ilyen posztnak nincs nyoma a főpolgármester Facebook-falán, és a Pesti Hírlap érdeklődésére a főváros sem emlékezett ilyenre. Azt mondják, reagálni fognak Fürjes bejelentésére.

Pedig tavaly december elején az mfor.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a Lánchíd „rekonstrukciója nem halogatható tovább” folytatja Fürjes. Idén január elején saját közösségi oldalán jelentette be, hogy „a felújítás már nem húzható sokáig” és annak érdekében, „hogy megakadályozzák a további állagromlást, másnaptól kitiltásra kerülnek az 5 tonnánál nehezebb járművek a hídról”.

Fürjes Balázs levelében felidézte, hogy a felújítás halasztása szöges ellentétben áll azzal, amit főpolgármester néhány hónapja még nagyon határozottan képviselt ebben a kérdésben, és amit a főváros által készíttetett mérnöki szakvélemény is egyértelműen javasolt a Fővárosi Önkormányzatnak. Utóbbit a főpolgármester még 2019 végén rendelte el.

Fürjes a levelében idézi a Hídfelújítási szakvéleményt is, amely szerint „a Lánchíd mind egészében mind részeiben nagyon rossz állapotban van. Ennek az oka gyakorlatilag mindenhol a korrózióvédelmi festékek és szigetelések régen megszűnt védelmi képessége miatt létrejött súlyos korrózió. Az acélszerkezeteken a szelvényméretek csökkenése a teherbírás kimerülésére vezetett vagy vezet záros határidőn belül.”

Az államtitkár a főpolgármester segítségét kéri a helyzet tisztázásában, és kéri, hogy tájékoztassa arról, melyik állítás igaz: a Lánchíd már tavaly év végén nagyon kritikus állapotban volt és felújítása halaszthatatlan, vagy a Lánchíd állapota mégsem kritikus, és a felújítás bizonytalan időre való elhalasztása kockázatmentes, helyes és indokolt.

Legnépszerűbb cikkeink