Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

TASZ: tévesen utasított ki a kormány egy iráni lányt

Létrehozva:

És társát is tévesen gyanúsították meg azzal, hogy megszegte a karantén szabályait, mondja a jogvédő civil szervezet.

Ejtette a vádat az ügyészség azzal a két iráni egyetemista lánnyal szemben, akit március elején azzal gyanúsítottak, hogy megszegték a karantén szabályait – írja a Mérce. Egyiküket azóta kiutasították az országból, és három éves beutazási tilalommal is sújtották, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint tévesen, ezért közigazgatási pert indítanak az üggyel kapcsolatban.

„A két iráni lány tíz éve él Magyarországon, középiskolába is hazánkban jártak. Negatív teszttel hagyták el a karantén helyszínéül kijelölt kórházat, de utóbb büntetőeljárás indult mindkettejük ellen azzal egy időben, hogy a kormány a bevándorlókkal szembeni gyűlöletkeltéssel összhangban iráni orvos- és gyógyszerészhallgatókat tett meg bűnbaknak a járvány terjesztéséért” – írja a társaság közleményében. Hüttl Tivadar, a diákok egyik jogi képviselője szerint visszaélés történt, a bíróságnak pedig meg kell semmisítenie a kiutasítási határozatot.

A kormánykommunikáció még március elején, az első fertőzéses esetek hazai megjelenésekor emelte ki, hogy a betegséget külföldi diákok hozták be, emellett az első fertőzött személyekkel érintkező, és emiatt karanténba helyezett több mint egytucatnyi iráni diákról azokat a híreket emelték ki, hogy megszegték a zárlat szabályait és a Szent László Kórházban nem engedelmeskedtek az egészségügyi személyzet utasításainak.

(Nyitóképünk illusztráció)

Legnépszerűbb cikkeink