Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Magyarok elleni uszításáért büntették meg Klaus Iohannis román államfőt

Létrehozva:

Forrás: Klaus Iohannis/Facebook

Klaus Iohannis államfő magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódott, és azt mondta, a szociáldemokraták oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak. 

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács ötezer lejre bírságolta szerdán az államfőt, írja a Maszol.ro.

Klaus Iohannis román államfő három hete magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódott, és azzal vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak. „Vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök a megegyezésért cserébe?” – tette fel a kérdést Iohannis.

Iohannis  ezzel a kijelentésével arra reagált, hogy a PSD által elnökölt képviselőházban nem vitatták meg a határidő lejárta előtt a Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezetet, amelyet így hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánítva kellett továbbküldeni a szenátusnak.

A diszkriminációellenes tanács elnöke, Asztalos Csaba a Maszolnak elmondta: azért volt diszkrimináló az államfő nyilatkozata, mert növelte a magyarokkal szembeni előítételeket a román társadalomban és a romániai magyar kisebbséget veszélyforrásként jelenítette meg.

Emellett azzal a gúnyolódó hangnemmel, ahogyan megszólalt magyarul a nyilatkoztban, lealacsonyította, másodrendűnek állította be a magyar nyelvet.

Az elnöki hivatal közölte: az államfő tudomásul vette a diszkriminációellenes határozatot, de politikai indíttatásúnak tartja azt, ezért meg fogja támadni a bíróságon.

Legnépszerűbb cikkeink