Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egy méhész LEGO-ból épített méhkaptárt a karantén alatt

Létrehozva:

LEGO méhkaptár félkészen / Forrás: Athlone’s Wildlife Apiaries

Az ír méhészt sokan óvták tőle, hogy így építsen a méztermelő rovaroknak lakást, de most már 30 ezer méh lakja a színpompás kaptárt.

Ruairi O Leochain már egy ideje tervezgette, a koronavírus-járvány miatti karantén alatt végül neki is látott, hogy segítse szűkebb lakhelyén a méhpopuláció életét. A civilben tanár méhész aktív környezetvédő, így nem volt meglepő a segíteni akarás.

Az azonban már igen, hogy berendelt LEGO-kockákból bőséggel, maga mellé tett egy igazi kaptárt, és nekiállt a kockákból összerakni a LEGO-kaptárt. Ruairi nyolc hét után fejezte be a művet, és munkája közben sokan kételkedtek egy LEGO-alapú méhkaptár szerkezetének strapabíróságában, a méhész szerint rovarjai is segítenek az építésben és masszívabbá formálásban.

A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amit a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek – a virágpor-szezonon kívül. A propolisz pedig végeredményben egyfajta ragasztó, és ha a méhkaptárban vannak rések, netalán huzatos, akkor a méhek egyszerűen elintézik a dolgot propolisszal.

Security Check Required

No Description

Bár a méhkaptár nagyon színes és nagyon csicsa, Ruari méhész elismerte, hogy a méhek eleinte vonakodtak beköltözni az új otthonukba. De a vonakodás nem tartott sokáig, ma már mintegy 30 ezer méh telepedett meg benne, nyári csúcsidőben ez a szám akár a 60 ezret is elérheti.

(via Westmeath Independent)

Legnépszerűbb cikkeink