Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A fideszes Paksot nem nyilvánítja különleges gazdasági övezetté a kormány

Létrehozva:

Kép forrása: Rovács Barna (CC BY-SA 4.0)

Paks területéről nem választják le az erőművet, miközben az ellenzéki vezetésű Gödtől elvették a Samsung gyár területét.

A fideszes Paks nem lesz különleges gazdasági övezet, a Paks II. megaberuházást nem kívánja elvenni a várostól a kormány, mondta Süli János, a paksi erőműbővítésért felelős tárca nélküli miniszter a Népszavának.

A kormány
olyan esetekben adná át a nagyberuházásokat a megyéknek, ahol úgy látják, a befogadó települések miatt a megvalósítás nem halad akadálymentesen. Pakson nincs ilyen gond,
magyarázta a döntést a lapnak a miniszter.
Így az erőműbővítésről továbbra is a város tárgyal a beruházóval és a beruházás helyi adóbevétele is a 19 ezer lakosú városnál marad. A Népszava szerint nagyjából 4,6 milliárd forint az iparűzési adó, ami Paksnál maradhat évente, de a minisztérium a pontos összeget nem árulta el a lapnak.
Korábban írtunk róla, hogy a kormány  különleges gazdasági övezeteket hozott létre, amivel egy rendelettel elvette egyes településektől az ipari parkokat, így az ott megtermelt adót is. Az első ilyen település az ellenzéki vezetésű Göd volt.
A kormány korábban így érvelt hivatalosan a különleges gazdasági övezetek létrehozása mellett:
„Igazságosabb, hogyha egy faluban vagy kisvárosban megvalósuló jövőbeni nagyberuházás adóbevételei több települést gyarapítanak.
Így a beruházások ösztönzése mellett a törvényjavaslat arányosabb forráselosztást tesz lehetővé a megyéken belül. A különleges gazdasági övezetek bizonyos adóbevételeit a megyei önkormányzat a térség, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések, valamint a települések működésének támogatására fordíthatja.”

Legnépszerűbb cikkeink