Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

72 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma áprilisban, összesen 330 ezren munka nélkül

Létrehozva:

A hivatalos álláskeresők 46 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott áprilisban. Az álláskeresők fele középfokú végzettségű.
2020. áprilisban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 330 700 álláskeresőt tartott számon, ami ez 50 ezres emelkedést jelent egy hónap alatt, és 69 ezer fős növekedés az előző év azonos időszakához képest. Azaz az álláskeresők száma 26,5 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz viszonyítva, idén áprilisban pedig összesen 72 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét.
A legfeljebb általános iskolát végzettek 39,2 százalékot, a középfokú iskolai végzettséggel rendelkezők 54,6 százalékot, a felsőfokú végzettségűek 6,2 százalékot tettek ki, derült ki az NFSZ adataiból, amit a Portfolio elemzett ki.

A hónapban 178,4 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 61,8 százaléka álláskeresési ellátásban, 38,2 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

A regisztrált álláskeresők 46 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott az államtól áprilisban. A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 8,4 százalékos növekedés volt tapasztalható tavaly áprilishoz képest.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium friss közleményében arra hívja fel a figyelmet: 45 ezer munkavállaló megtartását támogatta a kormány a munkahelyvédelmi bértámogatás keretében. Itt a vállalkozások arra pályázhattak, hogy csökkentett munkaidőben tudják foglalkoztatni munkavállalóikat 3 hónapon keresztül.

Az álláskeresők aránya az aktív népességhez viszonyítva Budapesten volt a legalacsonyabb áprilisban (2%), azt Győr-Moson-Sopron, Pest, Komárom-Esztergom, Csongrád és Fejér megye követi.

2020. áprilisban a nyilvántartásban 23,6 ezer pályakezdő szerepelt, a legtöbb pályakezdő fiatal álláskeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is jelentős a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

Legnépszerűbb cikkeink