Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Átláthatóvá válnak a Főtáv és az FKF közbeszerzései

Létrehozva:

Forrás: Elekes Andor / Wikipédia (CC BY-SA 4.0)

A két fővárosi cég új vezetése egy négy elemből álló rendszerrel szeretné elejét venni a közpénzek elherdálásának.

A Főtáv és az FKF együttesen 101 milliárd forint éves forgalommal rendelkezik, mindkét fővárosi céget Mártha Imre irányítja, aki az Indexnek nyilatkozott azokról az intézkedésekről, amelyeket a törvényi előírásokon túl vezetnének be, hogy ne ismétlődhessenek meg az olyan, komoly sajtóvisszhangot kiváltó, felesleges vagy túlárazott beszerzések, mint a 14 millióért megrendelt tanulmány az indonéz exportstratégia kidolgozásáról.

Mindkét társaságnál kialakítottak egy 8-10 főből (vezérigazgató, jogi vezető, pénzügyi igazgató, beszerzési vezető, szakterületi vezetők) álló bizottságot, amely minden beszerzést megtárgyal és minden 5 millió feletti tételt jóvá kell hagyjon. Két hónap tapasztalati tapasztalatai alapján a beszerzések 15-20 százaléka bukott el.

Egy beszerzés csak akkor indítható el érvényesen, ha arra legalább 5, megfelelő iparági referenciával rendelkező pályázót meghívtak, ettől csak indokolt esetben, technológiai okból lehet eltérni. Az intézkedés célja, hogy valódi verseny alakuljon ki.

A közbeszerzést igénylő műszaki-, gazdasági-, vagy speciális szakterületi vezető büntető- és munkajogi felelősségének tudatában írásban nyilatkozik arról, hogy az általa megadott műszaki, kereskedelmi, jogi specifikáció nem zár ki egyetlen általa ismert piaci szereplőt sem. Ennek célja, hogy megelőzzék a túlspecifikált, így valójában egyetlen beszállítóra szabott pályázatokat.

A két cég publikussá teszi a beszerzési bizottság által jóváhagyott beszerzések minden lényeges részletét úgy időzítve, hogy azok a szerződéskötések előtt már hetekkel korábban láthatóak lesznek. Az FKF és a Főtáv honlapján már mától elérhetők a táblázatok.

Legnépszerűbb cikkeink