Archív cikkek

Volt rendőr a biciklis nő elleni intézkedésről: Nem szabad addig eljutni, hogy ilyen feszültség alakuljon ki

Published

on

„A maga módján a rendőr ugyanúgy hisztériázik, mint a nő” – mondta lapunkank Oláh Miklós volt rendőr.

Május 16-án furcsa rendőri intézkedés történt a XI. kerületben, egy videófelvétel révén nagy nyilvánosságot kapott az ügy. Oláh Miklós a testületnél nem egyenruhásként, hanem a kábítószer-bűnözés elleni területen dolgozott, tehát nem igazoltatott embereket az utcán, de az Egyesült Államokban részt vett a DEA másfél hónapos konfliktuskezelési tréningjén. Őt kérdeztük a felvételeken látottakról.

Mindenekelőtt a videó:

Az ominózus intézkedés videója  az Indexen jelent meg, a felvételen az látható, hogy a rendőrök intézkednek egy piroson biciklivel áthajtó nővel szemben. A láthatóan sokkos állapotba került nőt a motorháztetőn bilincselik meg azután, hogy nem igazolta magát. A kiabáló asszonnyal szemben pedig a rendőr is ordibált. Végül a folyamatosan segítségért kiáltó nőt megbilincselték és elvitték.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a lappal azt közölte, hogy a piros jelzésen áthajtó nő nem állt meg a rendőri felszólításra. Nem volt hajlandó igazolni magát, majd valótlan adatokat diktált be. A nő az intézkedésnek ellenállt, kiabált és az egyik járőrt megrúgta. A rendőrök testi kényszert és bilincset alkalmaztak a nővel szemben, aki valódi személyazonosságát csak a rendőrautóban közölte. A rendőrök a nőt hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt előállították, emiatt feljelentést tettek ellene az ügyészségen, és feljelentették a tilos jelzésen való áthaladás szabályszegése miatt is.

Oláh Miklós hangsúlyozta, hogy az esetről közölt cikkek alapján

„nem fér hozzá kétség, jogos volt a rendőri intézkedés, de nem tudjuk, hogy nem volt-e túlzott az egyenruhások fellépése”.

Hozzátette: nem látjuk az előzményeket, azt, hogy mitől vált ilyen feszültté a helyzet. „Lehet, hogy a nő észre sem vette, hogy meg akarják állítani, mert például zenét hallgatott, és ezért nem állt meg. A videófelvételen csak onnan láthatóak az események, hogy az egyik egyenruhás hátrafeszíti a nő karját. Az, hogy lenyomja a rendőr a nőt az autóra, még lehetett volna jó is, de mivel a nő jelezte, hogy fáj a karja, változtatni kellett volna a fogáson.”

A volt rendőr szerint elég lett volna egy ejnye-bejnye, és lehet, hogy valóban ezzel kezdték, csak esetleg a nő visszaszólt nekik, amin a rendőrök meg bepöccentek. „Nem szabad addig eljutni, hogy egy ilyen feszült helyzet alakuljon ki. A nő a hisztéria és a sokk határán kiabál, a rendőr meg, mivel tudja, hogy videózzák, idegesen ordibál vele. Én a helyében nem a nőt fogtam volna le, hanem a kerékpárt tartom és elmondom a nőnek, hogy addig nem megy el onnan, amíg nem igazolja magát. És mindezt szép nyugodtan közöltem volna vele bármennyire is hisztériázik.”

A rendőr indulatból cselekszik, nem tudja kezelni a konfliktust, amit meg kell tanulni és akkor nem lett volna ilyen birkózás

– jegyezte meg Oláh Miklós. „Az USA-ában a képzésen rengeteg problémás szituációt elemeztünk végig. Az intézkedésnek van egy metodikája, amit be kell vágni és az ágyból kiugorva is tudni kell. Amikor engem igazoltatnak, akkor is azt tapasztalom, hogy a rendőrök negyven százalékánál már a ruházattal is gond van; rendszerint sapka nélkül intézkednek. Azt pedig nagyon kevesen tartják be, hogy míg az egyik járőr igazoltat, addig a másik készenlétben áll, figyelve azt, hogy a társát meg akarják-e támadni. És nem az arra járó nők fenekét nézegeti vagy tekereg a rendőrautó körül.”

Oláh úgy véli, hogy ha az egyenruhás higgadt maradt volna az intézkedés alatt, és elmondta volna, hogy akkor is előállítom, ha sikít, akkor a nő egyszer csak lenyugodott volna. Megjegyezte azt is, hogy a videófelvétel alapján itt egy játszma alakult ki, és abban

a rendőr a hatalom elnyomó embereként, míg az igazoltatott nő a megalázott, elnyomott, akarata ellenére valamire rákényszerített áldozatként látható.

Megkérdeztük az ügyészséget arról, hogy a hivatalos személy elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt elrendelték-e az eljárást a nővel szemben. Az Országos Rendőr-főkapitányságnál pedig arról érdeklődtünk, hogy a szombati intézkedést elemezték-e és ha igen, mit állapítottak meg, hibáztak-e valamiben az egyenruhások. Továbbá rákérdeztünk arra is, hogy a rendőri intézkedésből készítenek-e oktató anyagot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság részéről lapunkkal azt közölték, hogy az intézkedéstaktikai oktatások során az oktatók korábbi konkrét esetek tapasztalatait is feldolgozzák. Hozzátették, hogy folyik a konkrét eset parancsnoki kivizsgálása, így bővebb választ nem tudnak adni.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version