Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

500 milliárd eurós alappal ellensúlyozná az EU gazdasági kárait Németország és Franciaország

Létrehozva:

Emmanuel Macron és Angela Merkel / Forrás: Wikipédia

A hitelt az Európai Bizottság venné fel, a tagállamok közösen fizetnék vissza. Összetartás és szolidaritás Macron és Merkel jelszava.

Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) európai uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására – jelentette be a német kancellár és a francia államfő hétfőn, írja az MTI.

Az úgynevezett helyreállítási alap célja, hogy az Európai Unió „megerősödve, összetartóan és szolidárisan” emelkedjen ki a járvány miatt keletkezett gazdasági válságból – mondta Angela Merkel német kancellár Emmanuel Macron francia államfővel tartott online tájékoztatóján, aláhúzva, hogy a koronavírus-járvány az EU eddigi legnagyobb megpróbáltatása.

A tervek szerint az Európai Bizottság a tagállami kormányok felhatalmazása alapján felvesz 500 milliárd euró hitelt, amelyet az EU 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésének részeként használnak fel.

A hitelt a tagországok közösen, több költségvetési periódusra elnyújtva fizetnék vissza Berlin és Párizs elképzelése szerint.

Legnépszerűbb cikkeink