Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

444.hu: Katonai vezetést kaphat az egészségügy is

Létrehozva:

A lap szerint nagyon meggyengült Kásler Miklós pozíciója a kormányon belül, Pintér Sándor kezébe kerülhet az egészségügy irányítása.

A miniszterelnök nem szereti menet közben lecserélni a minisztereit, kezdi cikkét a 444.hu. Az internetes portál azt írja, Kásler alkalmatlan arra a feladatra, amivel megbízták, így az egészségügy irányítását vélhetően Pintér Sándor fogja átvenni, mivel Orbán Viktornak kifejezetten szimpatikus a katonás rend, legalábbis az alapján, ahogy a betegellátást irányítja.

Január 31-én állt fel az operatív törzs, amelynek célja a járványügyi válságot kezelni. Tagjai ekkor rendészeti és egészségügyi vezetőkből kerültek ki:

  • a belügy közbiztonsági főigazgatója,
  • az országos rendőr-főkapitány,
  • az idegenrendészeti és katasztrófavédelmi főigazgatóság főigazgatója,
  • a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ főigazgatója,
  • az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója,
  • a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója,
  • a tiszti főorvos és
  • a mentőszolgálat vezetője.

Márciusban, a járvány erősödésével új tagokkal bővült az operatív törzs:

  • a Semmelweis Egyetemet felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium és
  • a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium.

A 444. hu szerint Káslerre már korábban is sokan panaszkodtak, amiért a járvány felfelé ívelő, korai szakaszában teljesen eltérő információkat közölt nap mint nap a kórházak beteg- és ágyszámairól, március második felében pedig, amikor nagy intenzitással terjedt a járvány, Kásler már egyáltalán nem tudott hiteles adatokkal szolgálni, így az információkat máshonnan szerezték be.

Ráadásul papíron – írja a 444.hu – alig tudni olyan kórházról, amelyet Kásler személyesen meglátogatott volna. Ezért az elmúlt időszakban többek is ellene fordultak a párton belül.

Amikor elrendelték az ágykiürítéseket, voltak olyan kórházigazgatók, akik nem tudták ezt teljesíteni határidőre, ezért Kásler elbocsátotta őket. Orbán Viktor szemében – ahogy a 444. hu fogalmaz – az, hogy egy vezető utasításait nem teljesítik, vezetői gyengeségnek minősül.

A miniszterelnök állítólag a katonás rendben hisz és egyenruhásokkal szeret dolgozni.

Március 28-án a kórházak irányítását elvették Káslertől és kórházparancsnokokat vezényeltek ki. Így jöhetett létre egy tömeges járványok idejére készített katonai akcióterv.

Bár a rendkívüli állapotot előreláthatólag pár héten belül megszüntetik, a 444.hu valószínűsíti, hogy lesznek olyan vészhelyzeti intézkedések, amelyeket az állandó jogrendbe is átemelnek majd. Ilyen lesz például szerintük a kórházparancsnokok megbízatása és Pintér Sándor befolyása az egészségügyben.

Legnépszerűbb cikkeink